Lyxfällan

Lyxfällan är programmet för alla som satt lite för mycket guldkant på tillvaron och behöver rätta munnen efter matsäcken. För alla familjer som blåser stålarna redan i början av månaden och som inte har koll på var de tar vägen. I Lyxfällan möter vi familjer som brottas med övertrasserade kreditkort, för många och för dyra båtar eller bilar eller hus som måste renoveras eller bara alltför lyxiga vanor.
 • Spela Säsong 2 - Avsnitt 1
 • Lyxfällan
  44:07

  Avsnitt 1

  29 mar 2007

  Clas är frånskild och bor i Trångsund utanför Stockholm med sina två söner, Ludwig och Lukas. Nu har sönerna tröttnat på Clas slösaktiga leverne. De ber Lyxfällans ekonomiska rådgivare Charlie Söderberg och Mathias Andersson om hjälp att stänga Clas börs och få kulorna att sluta rulla.Som produktionschef i IT-branschen under de boomande åren kring millenieskiftet levde Clas ett jetset-liv. Han byggde en villa på 190 kvadratmeter och inredde med exklusiva möbler. Problemet är att han bibehållit sin exklusiva livsstil trots att han förlorade sitt välavlönade jobb för sex år sedan.Clas har inrett nedersta våningen i villan men en trappa upp är barnens rum och andra utrymmen fortfarande ofärdiga. Även om Clas är en snäll pappa på många sätt har han aldrig prioriterat pojkarnas trivsel. Han köpte en motorcykel istället för att fixa barnens rum.Clas slösaktiga vanor är på väg att ge honom stora problem. Får han ingen ordning på slantarna måste han sälja sin kära villa. Men han vägrar inse att det vore bättre för hans ekonomi att flytta till ett billigare radhus eller lägenhet. Nu måste han arbeta dubbelt för att kunna behålla sitt hus och sitt levnadssätt. På dagarna jobbar han som säljare på en bildelsfirma och på kvällarna kör han taxi.När Lyxfällans ekonomiska experter, Charlie och Mathias, kommer hem till Clas upptäcker de hans underliga prioriteringar. De inser att den ofärdiga övervåningen måste fixas för pojkarnas trivsel och för att öka värdet vid en eventuell försäljning.Tyvärr visar en noggrann ekonomisk genomgång att Clas inte har råd att bo kvar i sitt hus. Det blir en tuff uppgift för Charlie och Mathias att få Clas att förstå att han måste flytta och samtidigt finansiera en renovering av villan.Avsnitt 1 av 8(Säsong 2)

 • Avsnitt 2

  5 apr 2007

  I Malin och Antons villa i Enköping är den nyinköpta leonbergervalpen den sista byggstenen i en familjelycka lika rosenskimrande som en softad tvättmedelsreklam. Så verkar det vara i alla fall. Men när Lyxfällans snokande ekonomiska rådgivare Charlie och Mathias börjar skrapa på putsen spricker den välputsade fasaden.Det visar sig nämligen att både Malin och Anton lider av ett överdrivet konsumtionsbehov. Malin, som vill vara den perfekta mamman, shoppar kläder, blommor, inredningsprylar och presenter till barnen. Allt för att hon och hemmet ska ge ett bra intryck. Anton har bejakat sitt stora motorintresse genom att köpa tre bilar på avbetalning.Malin fylls av eufori, när hon handlar. Men efteråt när hon gråtande går till sin mamma för att be om pengar, sköljer en plågsam mental baksmälla över henne. Hon skäms för sitt beteende och är rädd för att hon satt familjens trygghet på spel.Malin, 32 år, och Anton, 21, år har bott ihop i fyra år sedan Malin gick ifrån sin dåvarande man. I huset bor även Lucas 13 år och Vendela 8 år som Malin har tillsammans med sin förra man. Malin jobbar som mentalskötare och Anton på ett IT-företag.Lyxfällans ekonomiska rådgivare Mathias och Charlie börjar med en rundvandring när de kommer till villan utanför Enköping. Allt är i perfekt skick och inte ett dammkorn syns. Förutom i badrummet där Charlie hittar en rejäl fuktskada som Malin dolt bakom en handduk.Anton berättar senare att fukten spridit sig ut i hallen och att skadan funnits där i två år.Mathias och Charlie tycker att paret är respektlösa, naiva och bortskämda och är upprörda över parets beteende. Charlie räknar prydnadssaker i hemmet och hittar ofattbara 313 skitprylar, som han kallar dem. Rådgivarna konstaterar att paret måste växa upp och lära sig vad ansvar är.Mathias och Charlies första åtgärd är att göra en budgettavla för Malin och Anton. Det visar sig att familjen varje månad spenderar 48 000 kronor! Nu krävs det att Mathias och Charlie har hårda nypor. Och att de bortskämda konsumtionsivrarna Malin och Anton bidrar med en stor portion av offervilja.Avsnitt 2 av 8(Säsong 2)

 • Avsnitt 4

  19 apr 2007

  Veronica och Adam fann varandra för tre år sedan. Nu bor de tillsammans i ett litet hus som behöver byggas ut. Men paret har redan gjort slut på banklånet de tog för att bekosta utbyggnaden. Nu är det Charlie och Mattias jobb att få ordning på parets ekonomi och även förändra deras slösaktiga attityd.Veronica och Adam bor strax utanför Gävle. Veronica har en son från ett tidigare förhållande. Han heter Cevin och är fyra år. Sommaren 2006 köpte de ett fint litet hus. Det är så litet att paret inte ens har ett sovrum utan sover på en bäddsoffa i vardagsrummet. Nu vill de bygga ut och fördubbla boytan.Veronica och Adam spenderar massor av pengar. Tillsammans har de en nettoinkomst per månad på närmare 40 000 kronor. Men pengarna är slut innan nästa lön har kommit. De älskar att gå ut och äta, åker inte sällan på weekendresor och handlar oftast på kredit.Tidigare beskrev sig Veronica som en typisk shoppoholic. Hon gjorde shoppingresor med kompisar till Stockholm och struntade sedan i räkningarna. Garderoben är full av kläder som hon aldrig har använt. Nu säger hon att hon kommit över sitt beroende men att det finns risk för återfall.För att finansiera tillbyggnaden har familjen tagit ett lån på 170 000 kr. Problemet är att pengarna redan har gått åt till bland annat en snöskoter för 30 000 kr. Nu har de inte råd att genomföra bygget och huset är redan belånat till skorstenen.I det här läget kallas Lyxfällans egna experter, Mathias Andersson och Charlie Söderberg, in. De inser snabbt att paret måste dra ner på köpglädjen och samtidigt hitta pengar till renoveringen. Så fort Matttias och Charlie fått en fullmakt tvingar de Veronica och Adam att klippa alla kreditkort. Ett betalkort får de behålla. Men för att förhindra impulsköp fryser Mathias in kortet i en behållare vilket gör att de blir tvungna att planera alla inköp.När Charlie går igenom vad som kan avyttras i hemmet, hittar han givetvis skotern. Veronica blir tillsagd att hämta skoternyckeln, något som visar sig vara enormt känsligt. Veronica bönar och ber om att få behålla den, men får inget gensvar. Experterna kallar det ett lyxproblem – ”pengar måste fram och det snabbt”.Avsnitt 4 av 8(Säsong 2)

 • Avsnitt 7

  17 maj 2007

  Anneli och Niklas bor i ett radhus i Västerås tillsammans med fyra barn, tre hundar och två katter. Nu lever de på krediter och avbetalningar. Utan koll på vart pengarna går riskerar de att behöva lämna sitt hus.Karusellen startade för några år sedan när Anneli började slentrianshoppa från alla möjliga postorderkataloger. Hon var hemma på dagarna och upptäckte nöjet att handla direkt från TV-soffan istället för att åka till staden med alla barnen. Hon skaffade sig krediter hos både Jotex och Ikea. Krediterna växte till 35 000 kronor. Men det är deras minsta problem. Familjen har dragit på sig snabba och dyra lån från bland annat GE Money Bank på 145 000 kronor. Idag tvingas de betala av drygt 11 000 kronor varje månad på sina lån och kreditkort.Problemet är att Anneli och Nicklas aldrig har pratat om sina problem. Anneli shoppade glatt och Nicklas satt hemma och väntade på att fakturorna skulle ramla ner genom brevinkastet. Men nu är det bråttom för Anneli och Nicklas. Får de inte ordning på stålarna kan de bli tvingade att sälja radhuset och köpa ett mindre hus.Men nu har Anneli och Niklas äntligen insett att de behöver hjälp för att komma till rätta med sina problem. Och frågan är om Lyxfällans ekonomiska superhjältar Charlie och Mathias hinner få ordning på ekonomin innan det skuldtyngda parets slantar rullat iväg.Avsnitt 7 av 8(Säsong 2)

 • Avsnitt 8

  24 maj 2007

  Egenföretagaren Anders har aldrig orkat bry sig om bokföring och nu barkar det hän mot konkurs. Dessutom visar han tecken på utbrändhet. Lyxfällans ekonomiska rådgivare Charlie och Mathias kämpar mot klockan för att få ordning på Anders hälsa och familjens ekonomi innan han kollapsar av överansträngning.Anders lever tillsammans med sin sambo Marie i ett radhus i Tyresö. De har fem barn tillsammans men inga gemensamma. Anders är en kreativ kille som inte är rädd för att hugga i. Han drömmer om att bli rik för att bli fri och att kunna segla jorden runt.Anders älskar fina viner, snabba motorcyklar och stora båtar. Han vill leva ett spännande och omväxlande liv och för det behöver han prylar – massor av grejer. Om pengarna inte räcker till, säljer han av något gammalt.För två år sedan startade Anders en egen firma. Han har aldrig orkat ta hand om bokföringen eller ”pappersexercisen” som han kallar det. Nu ligger han efter med skatten och har tappat kontrollen över ekonomin.Han säger själv att en vanlig kille inte skulle orka med hans situation. Han tycker själv att han har allt under kontroll. Men han får ofta kramper i magen, vilket kan vara ett första tecken på magsår.Charlie och Mathias är oroade över Anders situation. Han arbetar 12-15 timmar per dag och har ingen aning om hur stor skatteskuld han har. Anders sätt att missköta sitt företag kan leda till en personlig konkurs. Dessutom har han fysiska symptom som kan vara ett förstadium till utbrändhet, vilket skulle vara en ekonomisk katastrof för familjen. Anders måste snabbt lära sig att ta om både sin hälsa och sitt företag.Avsnitt 8 av 8(Säsong 2)