Lyxfällan

Våra experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg fortsätter sin envisa kamp mot privatekonomiskt oförstånd i Lyxfällan. Programmet är en av TV3s största tittarsuccéer genom tiderna och har två gånger vunnit TV-priset Kristallen. I trettonde säsongen följer vi våra ekonomiexperter när de ger sig på att försöka gräva fram ett ekonomiskt förstånd hos några av landets mest slösaktiga personer.
 • Spela Säsong 13 - Avsnitt 1
 • Lyxfällan
  43:00

  Avsnitt 1

  16 aug 2012

  Utomhuspool. En låda full med lyxklockor. Mette och Karl lever som vore de direktörer. Men de är sjuksköterskor, och på väg i överbelånad överljudsfart rakt mot en privatekonomisk bergvägg. När hyllade och prisbelönta Lyxfällan drar igång för trettonde säsongen så tvingas våra experter Magnus Hedberg och Patrick Grimlund lägga in överväxeln för att försöka stoppa Mettes och Karls skenande konsumtion. Mette och Karl bor i ett fint radhus. De har båda jobb som sjuksköterska och Karl är dessutom platschef. Det borde inte finnas anledning till oro. Borde inte. Men då har vi missat en viktig faktor i ekvationen: Karl, mannen som ger impulsshoppingen ett ansikte. - Det jag köpte igår är ju gammalt om två dagar. Och då måste jag ha nåt nytt, förklarar han. Karls fäbless för nya prylar har satt spår i hela huset. Varför bara ha en dyr grill när du kan ha två? Varför ha en vanlig hemmabio när du kan ha en som är trådlös? Det har gått så långt att lösningen på problemet med att glömma var du lagt borrmaskinen inte längre är att leta. Det är ju lättare att köpa en ny. På kredit. Och betala krediten. Med en ny kredit. Resultatet? Ett skuldberg på över en miljon. Till och med Mettes och Karls bröllop var på kredit. När Magnus Hedberg och Patrick Grimlund kommer till radhuset så går paret back så mycket att de skulle behöva utöka familjen med minst en sjuksköterska till. I tolv säsonger har Lyxfällan hjälpt svenskar vars ekonomier har kört av vägen. Den aldrig sinande ansökningsskörden visar tydligt att det behövs en trettonde. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 1 av 12.

 • Avsnitt 2

  23 aug 2012

  Västgötska paret Johan och Kristina har allt de flesta drömmer om. En stor familj, jobb och ett fint hus. Problemet är att drömlivet är belånat till taknocken och inkassokraven hotar att krossa Johans och Kristinas idyll. Och ingenting blir bättre av att Kristina vägrar släppa in Johan i deras gemensamma ekonomi. Problemen började redan när Johan och Kristina hittade sitt drömhus. När villan kom inom räckhåll så var plåtslagaren Johan helt utan inkomst. Är det lämpligt att låna till en miljonvilla när man har fem barn och bara en undersköterskelön att leva på? Det tyckte Johan och Kristina. De köpte även nytt hembiosystem samtidigt som de ligger efter med el och dagisavgifter. Idag ligger Johans skulder hos Kronofogden och Kristina är på väg mot samma avgrund med rasande fart. Men när Lyxfällan anländer så har paret ännu inte förstått allvaret. Johan har till och med köpt en bok med autografer från spelare i favoritlaget Helsingborg för 7000 kronor. När Johan och Kristina berättar att de även tömt barnens sparkonto men ändå inte betalat den 40 000 kronor höga räkningstraven så brister det för Lyxfällans Magnus Hedberg: - Hur kan man se sina egna barn i ögonen? Jag hade aldrig kunnat leva med mig själv om jag varit inne och länsat, tagit pengarna från deras sparkonton för att jag själv varit så sopig på att hålla koll på min egen ekonomi. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 2 av 12.

 • Avsnitt 3

  30 aug 2012

  Hon är kristen men verkar tillbringa mer tid i Stockholms alla shoppingtempel än hon gör i kyrkan. Hon låter sina rumskompisar betala hyran för att hon måste ha en femtioelfte handväska. Eftersom hon inte betalat sina skulder så får hon inte längre studielån. Men istället för att vakna upp av detta ekonomiska flyglarm så shoppar Maria glatt vidare. För socialbidraget. Och för pengarna kyrkan gett henne till hyran. “Girls need to treat themselves”. Så motiverar studenten Maria varför hon måste ha skor för tiotusentals kronor. Väskor för mer än hennes månadshyra. Och om du nu behöver fler exempel – varför hon har en sovsäck värd 28 000 kronor som ligger och skräpar i källarförrådet. När Lyxfällans Patrick Grimlund dessutom får reda på att hon lämnar sina fattiga studentkompisar i sticket med hyran för att kunna köpa en ny handväska så blir det droppen som får bägaren att svämma över totalt: - Nu börjar jag lacka ur rejält, utbrister Patrick. 31-åriga Marias dröm är att plugga musik i USA, men den drömmen befinner sig inte ens i samma galax som vi andra. Maria betalar inte studieskulderna, så av CSN får hon inga pengar. Hon får socialbidrag men köper skor för hela beloppet. Marias kyrka har i god kristen anda bidragit med pengar till Marias hyra och mat. Men allt har istället gått till handväskor och lyx… Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 3 av 12.

 • Avsnitt 4

  6 sep 2012

  Henrik får inte ens ha ett lönekonto. Michaela slösar bort deras pengar på strunt. Allt de äger är på avbetalning. Men det har inte stoppat de de båda småbarnsföräldrarna från att fixa ett nytt och dubbelt så dyrt boende. Värmlänningarna Henrik och Michaela slår denna vecka nya Lyxfällanrekord i ekonomisk strutsmentalitet. Lastbilschauffören Henrik och mammalediga Michaela bor i en liten lägenhet med sina två små barn. Trots att det huvudsakligen är Henrik som drar in pengarna i hushållet så är det Michaela som sköter ekonomin. Eller missköter, snarare. Att Henrik ändå inte tar tag i finanserna beror på att han anses så ekonomiskt inkompetent att hans bank inte ens anser att han klarar av att ha ett eget lönekonto. Men trots parets stora skulder så fortsätter de att shoppa som om ingenting har hänt. Visst ska man väl ändå kunna unna sig en tatueringsmaskin, även om ingen i hushållet kan tatuera eller ens rita? Michaela gör även av med motsvarande sin föräldrapenning på viktiga saker som bingo, skor och ofattbara mängder chokladpulver. Och när pengarna tryter tar paret bara nya krediter eller går till Michaelas föräldrar för att ”låna pengar till mat” (med mat menas här såklart ”bingo och skor”). Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 4 av 12.

 • Avsnitt 6

  20 sep 2012

  Tobias lever för sin sjuårige son som bor hos honom varannan vecka. Problemet är att han även levt för hobbyn bilkörning, vilket tillsammans med en uppsjö av andra små och stora ekonomiska felbeslut nu riskerar allt – ekonomin, bostaden, och därmed i slutändan umgänget med sin son. Tobias är som folk är mest. Han jobbar som truckförare och har delad vårdnad om sjuårige ögonstenen Oliver. Tobias näst största passion är att köra sönder skruttiga bilar – folkrace, som kännarna säger. Och det är just Tobias två största glädjeämnen som sakta men säkert har knuffat honom mot ruinens brant. Ända sedan tonåren har Tobias älskat bilar i allmänhet och folkrace i synnerhet. Första billånet tog han när han var nitton år och sedan dess har han ägt ”minst hundra” fordon i mer eller mindre bra skick. När Tobias sedan blev pappa och bara kunde träffa sonen varannan vecka så gick han ner på halvtid för att få mer tid till Oliver. Förståeligt på många sätt och vis, men katastrofalt ekonomiskt. Och den onda spiralen har fortsatt snurra, uppmuntrad av fortsatt shopping på avbetalning. Allt Tobias äger är på kredit och han ligger nu så mycket efter med hyran att han riskerar att bli vräkt. Och då riskerar han att förlora ALLT – för vem får ha delad vårdnad om ett litet barn när han inte ens kan ge sonen ett tak över huvudet? Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 6 av 12.

 • Avsnitt 7

  27 sep 2012

  Ensamstående tvåbarnspappan Thomas ligger illa till. Han har skulder hos Kronofogden sedan tonåren och tvingas hyra bostad av socialen. Trots det ligger han efter med hyran. Men värst är det med Thomas kropp. Han har inte råd med gymkort, och skuldkänslorna över problemen har satt sig runt midjan. När Lyxfällan träffar Thomas är hans övervikt på gränsen till livshotande. Thomas, som bor i Dalarna med sina två små döttrar, är en snäll och i vanliga fall glad kille. Men på sistone har glädjen sakta runnit ur honom. Thomas har haft stora pengaproblem alltsedan han började nätshoppa som tonåring. Eftersom han fortfarande har skulder hos Kronofogden så får han inte eget hyreskontrakt utan hyr genom socialen. Förutsättningarna är med andra ord inte direkt ljusa, och just Thomas snällhet har gjort allt värre. Han bjuder gärna sina vänner när han har kontanter. I biltokige Thomas garage står vännernas renoveringsobjekt som han fixar åt dom, oftast gratis. Trots att han egentligen inte ens har råd med själva garaget. Vad värre är – Thomas, som alltid varit kraftig, har fått allvarliga hälsoproblem. I takt med att humöret sjunkit så har vikten ökat dramatiskt och nu krävs det krafttag för att rädda både ekonomi och hälsa. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 7 av 12.

 • Avsnitt 8

  4 okt 2012

  Mikael och Helen blev kära och köpte lägenhet i Stockholm. Men lägenheten blev för dyr och nu bor de i andra hand och får inte lägenheten såld. Idag tar de lån för att betala andra lån och gräver sig allt djupare ner i skuldfällan. En viktig anledning till de många och dåliga besluten är att Mikael har ADHD. Mikael och Helen skulle först bo i Helens trea. Men med totalt fem barn på halvtid så blev det för trångt och paret bestämde sig för att köpa lägenhet. Mikael, som ibland är alltför impulsiv, började buda på drömlägenheten och snart hade priset stigit långt mer än vad Mikael förstod och vad familjen hade råd med. När Mikael och Helen skulle gifta sig åkte de på bröllopsresa utomlands trots att de inte hade råd. När sedan månadsavgiften för lägenheten steg så tvingades familjen flytta och bor nu i andra hand i en liten trea. Eftersom de inte lyckats sälja bostadsrätten så hyr de ut den men måste ändå betala av på bostadslån som är högre än vad bostaden faktiskt är värd. Mikael är sjukpensionär och har dessutom gjort stora förluster på en egen firma. I dagsläget lever familjen så gott som helt på Helens lön - och nya krediter. Parets ekonomiska situation blir inte heller bättre av att Mikaels ADHD lett till överdriven impulsshopping … Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 8 av 12.

 • Avsnitt 9

  11 okt 2012

  Marie flyttade till drömhuset med man och barn. Idag är Marie ensam med barn och stadigt ökande skulder. Ekonomiproblemen började när Marie var sjukskriven och förvärras av att hon hela tiden tar nya krediter för att köpa alltifrån ny gräsklippare till ny köksutrustning. Läget är så illa att Marie har lånat av barnens sparpengar. Men shoppingen har ändå fortsatt… Marie arbetar som ekonomiansvarig och bor själv i Tyresö utanför Stockholm tillsammans med sina tre barn i åldrarna tio till fjorton år. Men sin titel till trots så har Marie enorma problem med att sköta sin ekonomi. I likhet med de flesta ensamstående föräldrar så blev det svårare att få det att gå runt när Marie skilde sig från barnens pappa. När hon sedan blev sjukskriven under en period så började hon halka utför längs skuldfällans brant. Situationen förvärras av att Marie älskar att shoppa och konsekvent gör helt fel prioriteringar. Ny gräsklippare och kyl trots att barnen inte har råd med sina idrotter. Hon drar ner på rökningen för att kunna vara med i Postkodlotteriet men lånar barnens sparpengar för att kunna betala räkningarna. Det blir en rejäl kalldusch när Lyxfällans Magnus Hedberg och Patrick Grimlund tvingar trebarnsmamman Marie att inse hur nära hon är att hamna hos Kronofogden och i slutänden förlora sitt hem. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 9 av 12.

 • Avsnitt 11

  25 okt 2012

  Om måste välja en familj som kan förkroppsliga vad Lyxfällan handlar om, då hade Johan och Linda stått högst upp på listan. De har tre barn, jobb och tjänar ganska bra. Ändå är de på väg rakt ner i ett mörkt hål där både finanserna och kärleken riskerar att dö. En impulsköpt TV här, en spontan resa där. Man måste ju unna sig. Fredagsmys och en extra öl. Köp nu, betala sen. Många pengabäckar små kan lätt bli en rasande flod som krossar allt i sin väg. Johan och Linda har varit ett par i sju år och bor strax utanför Stockholm med sina tre barn. Tillsammans får de in bra med pengar varje månad, men utan att de själva vet hur så räcker lönen aldrig till den 25:e. Du känner säkert igen dig. Du har gjort det, dina vänner gör det. Johan och Linda unnar sig lyx i vardagen. De köper först och tänker sedan. - Både jag och Linda är ganska impulsiva människor – vill vi hitta på något kul så gör vi oftast det, säger Johan. Så trots att goda inkomster så rinner pengarna ut ännu snabbare än de kom in och idag räcker inte pengarna för att täcka alla krediter och räkningar. Istället tar Johan och Linda lån för att betala räkningarna – som de använder lika mycket till att unna sig som till att beta av skulder. Barnen måste ju ha julklappar. Det vore ju bra med en bättre TV, man kan ju få den på avbetalning. När Lyxfällan kommer till Johan och Linda har deras obetalda hyror precis gått till inkasso, och görs inget drastiskt så riskerar familjen snart vara ute på väldigt djupa mörka vatten. Paret grälar nästan jämt och pussas inte ens längre. Linda bryter ihop och flyr från rummet när våra experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg visar svart på vitt hur långt det kan gå när många små köp blir till en enda enorm finanskris. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 11 av 12.

 • Avsnitt 12

  1 nov 2012

  Linda och Johan i Skara tror själva att de är väldigt prismedvetna. Men det är de inte. Trots en god inkomst så rinner pengarna iväg på småsaker i en takt som får deras arsenal av kreditkort att glöda. Billig skräpmat - i mängder. 90 stora flaskor läsk i månaden. De älskar shopping så mycket att de tillbringade bröllopsnatten i en husvagn utanför Ullared. Idag har de tjugotvå krediter och tvingas ta SMS-lån för att ha råd att värma upp huset. Om du frågar Linda och Johan så började deras pengaproblem när Linda blev tvungen att betala tillbaka bostadsbidraget hon tidigare fått. Men när Lyxfällan besöker fyrbarnsfamiljen utanför Skara så inser våra experter att problemet är mycket, mycket större än så. Linda och Johan småhandlar konstant och tar ständigt nya krediter för att finansiera sina impulsköp. Sammanlagt har de dragit på sig skulder på över en halv miljon utan att de ens riktigt vet var pengarna har gått. Problemet är inte att de köpt lyxiga prylar. Problemet är att de ständigt köper billiga saker – men enormt mycket, enormt ofta. I snitt 90 stora flaskor läsk till fredags- lördags- och helaveckanmyset. Heldagsshopping på billighetsvaruhus är bland det bästa de vet. De tilbringade till och med sin bröllopsnatt i en husvagn i Ullared för att kunna shoppa sin första dag som man och hustru. Linda, som sköter familjens ekonomi, hävdar först att de går plus minus noll. Men sanningen är mycket mycket värre – med 22 olika krediter som tillsammans kostar halva familjens inkomst så står de nu inför ruinens brant. När de måste ta lån för att betala värmen till huset så brister det för Lyxfällans expert Patrick Grimlund: - Ni värmer upp huset med SMS-lån. Det är bland det värsta jag har hört. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 12 av 12.