Lyxfällan

I tolfte säsongen följer vi våra ekonomiexperter när de ger sig på att försöka gräva fram ett ekonomiskt förstånd hos några av landets mest slösaktiga personer. De tar tag med hårdhandskarna för att förändra livet för vanliga svenskar som har svårt att hålla i pengarna. SMSlån, krediter och ett vanvettigt spenderande byts i rask takt mot månadsbudget, sparkonton och extrajobb.
 • Spela Säsong 12 - Avsnitt 2
 • Lyxfällan
  44:08

  Avsnitt 2

  9 feb 2012

  Han har både lånat ut pengar och gått i borgen för att hjälpa familjemedlemmar. Idag sitter Shaho helt utan tillgångar med en halvmiljonsskuld i sin systerdotters flickrum. Flickvännen Arjan har tröttnat och hotar nu att lämna honom. Shaho verkar vid en första anblick ha allt. Han har ett bra jobb som säljare och en flickvän som älskar honom. Dessutom är Shaho väldigt snäll. Och just den egenskapen gör att han nu riskerar både personlig och ekonomisk katastrof. Shaho har både tagit blancolån och gått i borgen för att hjälpa olika familjemedlemmar. Men pengarna är nu borta och det är Shaho som varje månad måste trolla fram uppåt en halv månadslön för att betala för andras inköp. Situationen underlättas inte av att Shaho till vardags hela tiden småslösar och dessutom har valt lika kortsiktiga som dumma sätt att lösa kontantbristen. Förutom SMS-lån med ockerräntor har Shaho även tecknat mer än ett halvdussin mobilabonnemang för att snabbt kunna kränga telefonerna mot kontanter. Men räkningarna tickar vidare långt efter att plånboken blivit tömd. Flickvännen Arjan vill flytta ihop, men Shaho har inte råd och har nyligen flyttat in gratis i sin systers dotters rum. Nu står Shaho inför ett ultimatum: om han inte skärper sig så kommer Arjan att lämna honom. Avsnitt 2 av 12

 • Avsnitt 4

  23 feb 2012

  - Det här är sjukt. Lyxfällans Patrick Grimlund hittar knappt orden när han sammanställer Johans alla kravbrev. Själv har Johan ingen koll alls, delvis för att han ofta slänger kravbreven utan att öppna dem. När Lyxfällan kallas till Johan och hans sambo så möter de en ung barnfamilj som redan är på väg i överljudshastighet mot den personliga konkursen. Men trots att ett andra barn är på väg så har Johan och Sabina tryckt undan all oro med så mycket shopping som bara är möjligt. Tills det plötsligt är omöjligt... - Jag tänker inte på mina skulder, de finns inte. Så förklarar 25-årige Johan hur han kunnat dra på sig fler betalningsanmärkningar på kort tid än någon som Lyxfällans experter mött hittills. Johan har under perioder bytt bil lika ofta som andra byter lakan. Skulderna som kommit som följd har han dock inte betalat. Hur skulle han då ha råd att festa, tatuera sig, köra omkring med bilen och kanske tatuera sig lite till? Resultatet är lika självklart som oroväckande – betalningsanmärkningarna rasslar in snabbare än skräpmejl och den personliga konkursen knackar allt hårdare på dörren. Det blir knappast bättre av att sambon Sabina dragits med i Johans nedåtgående ekonomispiral. Hon okynneshoppar kläder eller inredningsprylar varje gång hon går ner på stan. Varje gång. Nu väntar det unga paret sitt andra barn samtidigt som skulderna hopar sig. Om inget drastiskt händer så är risken stor att när parveln väl kommer till världen så finns varken pengar till blöjor, barnmat eller ens el och värme. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 4 av 12.

 • Avsnitt 5

  1 mar 2012

  Trådlösa högtalare. Trådlös belysning. Surfplatta, datorer och appar och all den senaste tekniken. Trebarnspappan Janne är sjukpensionär men lever fortfarande som den höginkomsttagare han en gång var. Men Janne själv har ingen aning om hur illa ställt det är – för han låter sin före detta sambo sköta alla räkningar och kravbrev. Resultatet? En man som lyxlirar för nästan tre gånger sin inkomst. En man som slösat bort miljoner. - Han är som en jättebaby. En 54-åring som tror att han är tjugo, utbrister Lyxfällans Patrick Grimlund. Resan på väg rätt ner i ekonomisk ruin började för åtta år sen. Janne, som hade ett bra jobb med hög lön, diagnosticerades med en allvarlig sjukdom och blev snart sjukpensionerad. Först på halvtid, sedan på heltid. Men Janne fortsatte spendera som om inget hade hänt. Pengarna försvann ut snabbare än de kom in. Först försvann försäkringspengarna som Janne fick som ersättning för sin sjukdom. Sen försvann ett stort arv efter Jannes pappa. Och när de pengarna var borta så bytte Janne till en mindre och billigare bostad – och slösade bort vinsten. Idag är alla pengar borta, Kronofogden knackar på dörren och Janne går back nästan dubbelt så mycket som han har i inkomst. Men det har han själv ingen aning om. Jannes exsambo Åsa sköter hela hans ekonomi eftersom hon är rädd att han ska gå under om han inte får hjälp. Under tiden har Janne levt en slösaktig dag i taget och köpt all rolig teknik han har kunnat hitta. Men nu har Åsa tröttnat och Janne måste vid 54 års ålder lära sig att stå på egna ben. - Jag måste klippa navelsträngen. Han är vuxen och måste klara sig själv, säger Åsa. Det blir ett hårt uppvaknande för Janne när Lyxfällans experter radar upp de bortslösade miljoner som kunde ha tryggat hans och barnens ålderdom… Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 5 av 12.

 • Avsnitt 6

  8 mar 2012

  Trebarnsföräldrarna Fredrik och Madelen har två hus, nio bilar och tre hästar. Tre hundar. Två husvagnar. Men hur har de råd med detta överflöd? Är Fredrik och Madelen miljonärer? Tyvärr inte. Bara en vanlig svensk familj som likt strutsar stuckit sina huvuden så djupt ner i den ekonomiska sanden att det krävs familjens egen traktor för att få upp dem igen. - Vi drar ner på det som går, som pensionssparande. Truckföraren och trebarnspappan Fredrik är den som håller i familjens ekonomi, men verkar ha en något oortodox uppfattning om vad som är livsnödvändigt eller inte. För samtidigt som räkningarna hopar sig och Madelen nyligen prickats av Kronofogden så lägger paret stora belopp på sina intressen. Madelen älskar djur. Katten, de tre hundarna och tre hästar. Och över hela gårdsplanen syns spår av Fredriks bilintresse. Totalt äger han nio bilar i olika stadier av akut renoveringsbehov. Det blir ett rejält uppvaknande för paret att inse hur mycket deras hobbys faktiskt kostar. De lägger dubbelt så mycket pengar på djur och bilar än vad de lägger på sina egna barn. Och det blir ännu mer smärtsamt när Lyxfällans experter tvingar Fredrik och Madelen att skala ner sitt liv till den inkomst de faktiskt har. Kommer Madelen att kunna skilja sig från ett enda av sina älskade djur? Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 6 av 12.

 • Avsnitt 7

  15 mar 2012

  – I min värld låter det nästan som om ni VILL hamna i trubbel. Lyxfällans Magnus Hedberg är förbluffad över Martins och Madeleines oförmåga att förstå hur illa det kan gå om deras slösande inte slutar. Trots att det unga paret har en liten son och låga inkomster så slösar de enorma belopp på allt ifrån massagefåtöljer till dyra mobiltelefoner. Och något säkerhetsnät finns inte över huvud taget – Martin och Madeleine har inte ens skaffat en hemförsäkring. Dubbla espressomaskiner. En ny exklusiv vinkyl, trots att varken Martin eller Madeleine är vinintresserade. Nya iphones så sent som förra veckan, och biltvättsräkning på 1600 kronor i månaden. Det unga parets kontotutdrag ser ut som en höginkomsttagares. Men det mesta är på kredit, och ofattbart stora mobilskulder är redan hos Kronofogden och pockar på uppmärksamhet. Men Martin och Madeleine är upptagna med att snusa och röka upp lika mycket som de har i hyra, och totalt slösar de bort nästan tre fjärdedelar av sin inkomst. – Om det brinner, då springer man ju. Och det brinner som fan här. Men ni sitter bara och tittar, utbrister Lyxfällans Patrick Grimlund. Och det är bråttom med det ekonomiska släckningsarbetet. Madeleine har inget jobb att gå till efter sin mammaledighet, och om inget drastiskt sker så finns snart inga pengar kvar att köpa blöjor och barnmat för. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 7 av 12.

 • Avsnitt 8

  22 mar 2012

  - Du är bara dagar, eller kanske veckor, ifrån en personlig konkurs. Lyxfällans Patrick Grimlund tvingas öppna ögonen på den unga hårfrisörskan som slösat både sin salong och sin framtid rätt ner i ett svart ekonomiskt hål. Samtidigt som jättehögen med obetalda räkningar och inkassokrav växer så har Anna lagt ofattbara summor på kläder, skor och krogen. Anna driver en frisörsalong och har många kunder. Men trots det så är hennes ekonomiska situation akut. Nio inkassokrav och fem ärenden hos Kronofogden. Kunderna kan inte förboka klipptid eftersom telefonen och bredbandet stängts av. Produkthyllorna gapar tomma eftersom Anna inte betalt sina fakturor. Men hennes garderober är raka motsatsen. Sammantaget innehåller de plagg, väskor och skor som kostat motsvarande en rejäl och splitter ny familjebil. Det som gör situationen ännu värre är att om Anna kraschar så gör hon det inte ensam. Hon hyr ut två stolar i salongen, och hennes frisörkollegors jobb står därför också på spel. Men Anna själv har stuckit huvudet i sanden. Hon har plockat pengar till krogbesök och kläder direkt ur salongens kassa utan att ens skriva upp det. När allt räknas samman visar det sig att hon gör av med tre gånger så mycket som sin egentliga lön. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 8 av 12.

 • Avsnitt 9

  29 mar 2012

  Dubbla boenden. Hundratals skulder. Dubbla utgifter och noll koll på ekonomin. Nygifta Helen och Stefan har misskött sin ekonomi så mycket och så länge att Helen och hennes barn nu bara är dagar ifrån att bli vräkta. Och för maken Stefan är läget ännu värre – hans ekonomi är så illa däran att han står på randen till personlig konkurs. Historien om Helen och Stefan borde vara en rosenskimrande kärlekssaga. De gick i skolan tillsammans, och tjugofyra år och sju barn senare träffades de plötsligt igen – och kärleken vaknade. Nu har de varit gifta i två år, men kärlekssagan riskerar nu att bli en tragedi på grund av en ovanligt illa skött ekonomi. Paret har två boenden för att kunna vara nära sina barn. Helen har en lägenhet i Stockholm, och Stefan har ett hus nära barnen i Dalarna. Det medför naturligtvis dubbla boendekostnader, dubbla uppsättningar prylar och enorma resekostnader. Illa nog för vem som helst, men extra illa i detta fall eftersom Helen är arbetssökande och inkomsterna därmed inte så höga. Totalt går paret back en höginkomsttagarlön – varje månad. Nu krävs ett smärre mirakel för att rädda såväl deras ekonomi som relation att gå i tusen vassa små bitar. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 9 av 12.

 • Avsnitt 10

  5 apr 2012

  29-åriga Jeanette ville förverkliga sin dröm om ett eget café. Men drömmen sprack, och sprickorna fortsatte rakt igenom hela hennes ekonomi. Pengakaoset födde lögner vilka i sin tur ledde till en separation. Nu vill Jeanette hitta tillbaka till både sambon och en fungerande ekonomi, men då måste hon få bukt med alla lån och framförallt sin hejdlösa konsumtion. - Det känns som en fet smäll i ansiktet. Musikläraren Jeanette blir chockad och bryter ihop när hon inser hur mycket pengar hon går back varje månad. Färden ner i det ekonomiska mörkret började för några år sedan. Jeanette satsade på sin livslånga dröm om ett barnvänligt café, men insåg efter hand att livet som företagare var svårt att få ihop med rollen som småbarnsförälder. Hon hittade en köpare till caféet, men strax före att kontrakt skulle skrivas så drog sig köparen ur. Kvar stod en skuldsatt Jeanette som dessutom redan skaffat nytt jobb. Jeanette började låna pengar för att klara skulderna från caféet och ekonomin var snart så sargad att hon började ljuga om och dölja problemen för sin dåvarande sambo, något som till slut ledde till att paret separerade. Nu vill Jeanette hitta tillbaka till både sambon och sunda finanser, men då krävs en rejäl rensning i såväl skuldhögen som i överkonsumtionen av allt från prylar till mat. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 10 av 12.

 • Avsnitt 11

  12 apr 2012

  29-åriga Sky och hans sambo gömmer sig mer för sina ekonomiska problem än de flesta Lyxfällans experter träffat. I tio års tid har Sky löst problemet med kravbrev genom att helt enkelt slänga dom i soporna. Ofta uppåt femton inkassokrav i veckan. Sambon Emelie har dragits med i misären och paret slösar enorma summor på chips, läsk och skräpmat trots att skulderna varje månad är högre än vad någon av dom tjänar. - Jag känner mig bättre när jag köper något. Jag blir glad när jag köper. Det kan vara vad som helst, förklarar Sky när våra experter undrar hur han kan slösa så mycket när ekonomin är så katastrofal. Sky har ett struligt förflutet men försöker nu få rätsida på sitt liv. Problemet är att gamla vanor är svåra att bli av med, även de dåliga. Både han och Emelie undviker sina skulder som är så stor att Emelie inte är betrodd med ett bankomatkort. Sky får inte ens öppna ett bankkonto, så misskött är hans ekonomi. Emelie har en dåligt betald timanställning och Sky har inget jobb alls. Vad de däremot har är tre barn – och fyra barnvagnar till minstingen. Och inget blir bättre av att paret lägger motsvarande en månadshyra på pizza, chips, godis och läsk – varje månad. Att säga att Lyxfällans Patrick Grimlund och Magnus Hedberg denna gång ställs inför en rejäl utmaning vore årets största underdrift… Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 10 av 12.

 • Avsnitt 12

  19 apr 2012

  - Vi har egentligen inte råd, men vi tar oss råd. Så sammanfattar arbetslöse Patrik själv hur han och hustrun Linda tillsammans har totalförstört sin ekonomi. Trebarnsfamiljen har slutat öppna kravbreven och elbolaget har börjat göra hembesök för att försöka få räkningarna betalda. Men familjens spritkyl och ett rejält fredags- och lördagsmys? Det är heligt. Inte undra på att Patrik och Linda står på randen till ekonomisk ruin. - Det är idiotiskt. Rent ut sagt korkat, säger Lyxfällans Patrick Grimlund när han får reda på att Linda och Patrik köpt en bil som de inte ens har råd att försäkra. Paret, som har tre barn och bor i villa, har under lång tid skaffat sig allt större skulder för att finansiera sin stundtals helt vettlösa konsumtion. Trots att Patrik är arbetslös så ”unnar sig” familjen lite av varje. Eller snarare mycket. Linda shoppar kläder för 2500 kronor i månaden. I källaren står en stor kyl fylld av sprit, cider, öl och likörer. Tusentals kronor läggs på chips, godis och läsk varje månad eftersom fredags- och lördagsmyset är ”heligt för barnen”. När Lyxfällans experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg rycker in är paret bara dagar från att få elen avstängd och en tvångsförsäljning av villan ligger närmare än någon vill inse. Patrik och Linda går en dryg månadslön back varje månad på krediter, shopping och en allmän förkärlek för att ”unna sig”. Det underlättar knappast heller att framförallt Linda är mycket ovillig att skiljas från sina prylar och pinaler. Men ska barnfamiljen ha el, värme eller ens tak över huvudet så krävs nu väldigt stora uppoffringar. En kursändring som inte är lätt för någon, allra minst för ett par som inte ens vågar öppna sina räkningar. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 12 av 12.