Lyxfällan

Under elfte säsongen följer vi våra ekonomiexperter när de ger sig ut i Sverige för att gräva fram ett ekonomiskt sinne hos några av landets mest slösaktiga personer. De tar tag med hårdhandskarna för att förändra livet för vanliga svenskar som har svårt att hålla i pengarna. SMS-lån, krediter och ett vanvettigt spenderande byts i rask takt mot månadsbudget, sparkonton och extrajobb.
 • Spela Säsong 11 - Avsnitt 1
 • Lyxfällan
  44:09

  Avsnitt 1

  8 sep 2011

  Johan gick från att ha framtiden tryggad, till ett allvarligt spelmissbruk och ekonomisk katastrof. - Det är grymt provocerande att vi blir kallade hem till en miljonär, säger Lyxfällans Patrick Grimlund. För åtta år sedan blev Johan miljonär, och levde därefter. Husköp, spel, tv-apparater, till och med två nya bilar trots att Johan inte ens hade körkort. Året efter lämnade sambon Johan, och pengaproblemen började på allvar. Sedan dess har Johan hunnit träffa Aida, skaffat barn, och förvärrat sina ekonomiska problem drastiskt. När Lyxfällans experter kommer in i Johans och Aidas liv har slösandet, lånen och spelandet urartat. Johan har dragit på sig flera hundra tusen kronor i skulder hos Kronofogden utan att ens veta var pengarna gått till. Han har också utvecklat ett allvarligt spelmissbruk. Och ännu värre – Johan har under en lång tid dolt problemen för sin flickvän samt rivit sönder och slängt alla inkassokrav. När Aida till slut inser hur stora de ekonomiska problemen blivit så tvingar hon Johan att välja: spelandet - eller familjen. Avsnitt 1 av 12. Det här är Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom, entreprenör och ledarskapscoach. Doktorerar i företagsekonomi med specialisering på executive coaching vid Uppsala universitet. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap.

 • Avsnitt 3

  22 sep 2011

  – Det är ju kriminellt beteende, utropar Lyxfällans Patrick Grimlund när han hör om hur 29-åriga Elin i åratal har gömt sig för delgivningmännen. Trots att hon har stora skulder till både inkassoföretag, familj och vänner så lägger Elin hellre pengarna på skor, cigaretter och helkvällar på krogen. Elins pengaproblem började när hon var i tjugoårsåldern. Det första hon gjorde när hon fick sitt första heltidsjobb var att ta lån bara för att ”känna hur det känns att slösa” (!) och när hon sedan fick sparken så lånade hon ännu mer. Sedan dess har Elin inte haft någon fast inkomst, men ändå fortsatt slösa – och dessutom har hon lånat stora belopp av vänner och familj. Idag jobbar Elin halvtid, men lägger hellre pengarna på en stor stark än att betala sina skulder. - Det här är förkastligt, säger Lyxfällans expert Magnus Hedberg. Även om många av de som Lyxfällans experter tidigare har hjälpt har haft värre skulder än de Elin har, så har ingen tidigare satt sig själv i klistret lika mycket – och det bara på grund av ren förträngning. Effekten har blivit ett skuldberg och förstörda relationer. När Lyxfällan griper in så tvingas Elin till slut att möta sina demoner (och delgivningsmannen från Kronofogden). Avsnitt 3 av 12.

 • Avsnitt 4

  29 sep 2011

  Kläder. Bilar. Till och med mat köper de på kredit. Ambulanssjukvårdaren Johan och studenten Jessica har tagit ofattbart många lån på kort tid – allt för att upprätthålla fasaden om det välmående paret i villa. Bakom fasaden? En familj på randen till ekonomisk katastrof. Problemen för tvåbarnsföräldrarna Johan och Jessica började för tre år sedan. Trots att Jessica då var mammaledig med parets första barn så slog de till och köpte sin drömvilla – utan kontantinsats med skyhögt topplån. Därefter satte paret igång med sitt stora intresse: inredning. Att de inte hade pengar till tv-apparaterna, den nya bilen, sofforna och allt annat tjusigt spelade mindre roll. Det gick ju att lösa med kreditkort och avbetalningsplaner. Snart utökades familjen med ytterligare en son och dessutom två stora hungriga hundar, trots att Jessica som nu blivit student fortfarande inte drar in särskilt mycket till hushållskassan. Situationen har inte blivit bättre av att Jessica botar ångesten med… gissa vad? Just det. Ännu mer shopping. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom, entreprenör och ledarskapscoach. Doktorerar i företagsekonomi med specialisering executive coaching vid Uppsala universitet. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 4 av 12.

 • Avsnitt 5

  6 okt 2011

  – Det här är helt sjukt, ALLT är det värsta vi har sett. Lyxfällans Magnus Hedberg är i chock när han får reda på precis hur illa fyrabarnsföräldrarna Mikael och Maria misskött sin ekonomi. Paret har lyckats dra på sig en miljonskuld utan att äga någonting av värde alls. Trots att de har fyra barn att försörja så köper Mikael DVD-boxar som om det inte fanns en morgondag. Maria då? Hon köper dyrbara smycken – och försöker dölja det för våra experter. -Jag har aldrig varit med om något värre. När Lyxfällans Patrick Grimlund kollar igenom Mikael och Marias kontoutdrag så inser han att paret shoppar skyhögt över sina tillgångar – och att Maria dessutom försöker dölja sin del av problemet. Mikael och Maria har fyra små barn, men på grund av ett enormt slöseri måste de ta lån för att sätta mat på bordet. Återigen träffar vi på en familj där den ena parten är totalt ovetande om familjens ekonomi. I det här fallet är det Mikael som hellre spelar TV-spel än tar tag i den gigantiska högen med inkassokrav. Maria löser problemen på egen hand, men hennes metod är kanske inte den bästa: först shoppar hon dyra smycken. Sedan skaffar hon minst femton kreditkort. Därefter tar Maria SMS-lån för att betala kreditkorten. Och så har det fortsatt, rakt ner i den ekonomiska avgrunden. Om Mikael och Maria bryter ihop totalt när Lyxfällans experter tvingar dem att se den fula verkligheten i vitögat? Gissa… Avsnitt 5 av 12.

 • Avsnitt 7

  20 okt 2011

  -Varför spara pengar när man kan göra något kul för dem? Trebarnspappan Andreas har en synnerligen lättsam inställning till pengar. Trots att drömhuset han och sambon Jenny köpte för fyra år sedan är belånat högt över taknocken. Trots att arvet efter Jennys pappa till sista öret försvunnit rakt ner i husgrunden. Men varför betala av skulder, när man kan unna sig öl och ett nytt luftgevär? Jenny och Andreas är båda i trettioårsåldern och bor i en villa tillsammans med sina tre vilda små pojkar. Och det är med huset som problemen började. Först tog paret lån för att köpa sin drömkåk. Och sen började renoveringarna. Hundratusentals kronor har gått till nya golv och andra renoveringsprojekt. Men pengarna, som var ett arv från Jennys pappa, är nu helt slut. Men pengar behövs. Redan nästa år så måste Jenny och Andreas skrapa ihop upp emot en kvarts miljon kronor för att dra vatten och el till sitt hus. Pengar de inte har. Och knappast kommer få ihop heller, i alla fall så länge Jenny och Andreas tycker att det är ok att framförallt Andreas ”unnar sig” nya leksaker eller prylar. Att paret låter Jennys bror bo i källaren helt gratis gör knappast underverk för ekonomin det heller. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 7 av 12.

 • Avsnitt 8

  27 okt 2011

  Eva och Björn är förälskade. Så förälskade att de skämmer bort varandra och sig själva så mycket att hela deras framtid nu är hotad. För varje månad så går Eva och Björn mer än en månadslön back. Kärleken gör dig blind, sägs det. Men den kan också försätta dig i personlig konkurs. Eva och Björn träffades för fem år sedan när Eva nyligen blivit änka och blev blixtförälskade. Snart flyttade de ihop i ett fint radhus, givetvis för lånade pengar. Och snart följde lika stora som ödesdigra inköp. En fin segelbåt som Eva och Björn tvingades sälja med jätteförlust inom ett år. Dyra möbler, smycken och prylar som de inte hade råd med men gärna lånade till. Paret känner att de fått en andra chans i livet. Till kärleken, till lyckan. Men det aningslösa spenderandet, till exempel en gemensam semester för 50 000 kronor, hotar nu allt. Björn och Eva hade en dröm om att kunna unna sig livets goda de närmaste åren. Men när Lyxfällan knackar på är skulderna så höga att Björn inte kan gå i pension - vare sig han vill eller inte. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 8 av 12.

 • Avsnitt 9

  3 nov 2011

  Bröderna Linus och Niklas är båda i tjugoårsåldern och borde ha livet framför sig. Men ett okontrollerat shoppande av prylar och nya mobiltelefoner gör att den ljusnande framtid som borde varit deras nu blivit mörk som ett åskmoln. Lyxfällans experter tror inte sina ögon när de möter en tonåring som lagt fem månadslöner på mobiltelefoni – och det på bara ett år. Att ekonomin är knackig när du nyss flyttat hemifrån är inte särskilt underligt. Men för Linus och hans storebror Niklas har ekonomin på kort tid gått från knaper till helt åt helvete. På det år som gått sedan Linus blev myndig har han hunnit skaffa jobb, bostad, och så höga skulder att han redan dragit på sig betalningsanmärkningar. Bland mycket annat har Linus skaffat nya mobiltelefoner oftare än vanliga människor går på bio. Han har sedan tagit höga lån för att betala mobilräkningarna, men tyckt att det varit roligare att spendera pengarna på prylar och presenter istället. Jämfört med sin lillebror så är 21-årige Niklas ganska sparsam. Men han har redan betalningsanmärkningar även han, och står dessutom helt utan inkomst. När Lyxfällans experter försöker reda ut hur bröderna kunnat falla så snabbt ner i ekonomisk misär så störs de av att Kronofogden knackar på dörren. Bokstavligen. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 9 av 12.

 • Avsnitt 10

  10 nov 2011

  Dennis bor i ett halvfärdigt hus utan värme eller belysning. Trots det lägger han enorma summor på sin lyxbil och annat smått och gott. Men när Lyxfällans experter försöker ta Dennis ur krisen så möter de hårt motstånd. Till slut, för första gången på elva säsonger, så ser inte Magnus Hedberg och Patrick Grimlund någon utväg. De river kontraktet med Dennis i förtid. Magnus Hedberg skräder inte orden i sin ilska och frustration: - Förstår du inte att det är förnedrande för oss att sitta här? Lyxfällan har i ett hundratal avsnitt hjälpt svenskar med ibland ofattbart stora ekonomiska problem. Mångmiljonskulder, betalningsanmärkningar, hejdlöst slösande och hot om vräkning – inget har varit omöjligt så länge personen som sitter i klistret lyssnat på våra experters goda råd. Det vill säga, inget har varit omöjligt hittills. Men det var innan Magnus Hedberg och Patrick Grimlund mötte 23-årige lastbilschauffören Dennis. Det är Dennis bror som kallat på Lyxfällan för att försöka rädda honom från ekonomisk ruin. Dennis har trots sin ringa ålder hunnit fatta ovanligt många och ovanligt dumma ekonomiska beslut. Han köpte ett urblåst hus för att göra om till drömkåken, men hittills har inga renoveringar gjorts och med vintern för dörren har Dennis inte ens värme i kåken. Men det Dennis saknar i antal värmeelement tar han igen i antal bilar. Han har tre. Inte en, inte två. Tre. Varav en är lyxig racingbil. Dennis säger först att han är beredd att göra vad som helst för att få ordning på sitt liv. Men snart visar det sig att Dennis är mer tjurskallig än någon våra experter tidigare mött. Till slut ser inte Magnus Hedberg och Patrick Grimlund någon utväg. De river för första gången i Lyxfällans historia sönder fullmakten och uppmanar Dennis att hjälpa sig själv. Men inte utan att de först talar om vad de verkligen känner. - Jag blir riktigt förbannad när du sitter här och för oss bakom ljuset. Det är ditt fel. Och ditt liv. Det är du som kommer att frysa i vinter. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 10 av 12.

 • Avsnitt 11

  17 nov 2011

  Egenföretagaren Kerstin fullföljde sin dröm om en textilbutik. Men enorma lagerkostnader, dumma inköp och dagskassor på veckopengsnivå gör att hon nu står på gränsen till personlig konkurs. Det har gått så långt att Kerstins son inte längre vill träffa henne om hon inte ordnar upp sitt liv. Att öppna en butik som säljer tyger och sybehör var Kerstins livsdröm. Men sedan drömmen för några år sedan blev verklighet har färden mot ekonomisk ruin gått med rekordfart. Det är Kerstins egen son som kallat på Lyxfällan efter att han och syskonen tröttnat på mammas katastrofala ekonomiska beteende. Kerstins butik har ett enormt lager av fina tyger av alla sorter, storlekar och kulörer. Problemet är bara att ingen köper något. Vissa dagar räcker dagskassan inte ens till att köpa en varmkorv med pommes. Hon har stora banklån, har lånat sönder relationen till familj och bekanta och hotas nu av personlig konkurs. Situationen blir knappast bättre av att hon blivit så deprimerad att hon inte bara undviker att öppna räkningarna – hon skriver inte ens fakturor som skulle kunna ge henne pengar längre. - Jag orkar inte skriva dom längre, säger Kerstin. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 11 av 12.

 • Avsnitt 12

  24 nov 2011

  - Jag tror att jag har kläder för ett helt år utan att tvätta. Mia älskar kläder. Hon jobbar i klädbutik och på kvällarna så shoppar hon toppar, byxor och skor på nätet. Mias kraftiga shoppingberoende ger henne så mycket ångest att hon inte ens klarar att använda det hon köpt. Mia började ta lån för att kunna shoppa redan på 80-talet. Idag har skulderna växt sig höga, och högen med oöppnade skolådor ännu högre. Garderoberna är fulla av kläder hon tröstshoppat i butik eller på nätet – kläder hon i många fall inte ens tagit bort prislappen på. Ångesten över hur tvångsmässigt hon shoppar gör att Mia inte ens orkar använda de flesta av nyinköpen. Idag bor Mia i en lägenhet tillsammans med sina två barn. Men eftersom den ena tonårsdottern nyligen blivit mamma så finns ytterligare munnar att mätta: dels barnbarnet, men även dotterns pojkvän bor hemma hos Mia. Hennes ångest blir inte mindre av att hon inte får någon som helst hjälp med hushållet av sina inneboende. Bara tvätthögen från ungdomarna motsvarar sex tvättmaskiner - varje dag. -Ni är som blodiglar, ni suger ut mamma Mia. Pinsamt, säger Lyxfällans Magnus Hedberg. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom och entreprenör. Han har bedrivit forskarstudier i företagsekonomi och arbetar med företag som ledarskapscoach och föreläsare. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 12 av 12.