Lyxfällan

I tionde säsongen följer vi våra ekonomiexperter när de ger sig ut i Sverige för att gräva fram ett ekonomiskt sinne hos några av landets mest slösaktiga personer. De tar tag med hårdhandskarna för att förändra livet för vanliga svenskar som har svårt att hålla i pengarna. SMS-lån, krediter och ett vanvettigt spenderande byts i rask takt mot månadsbudget, sparkonton och extrajobb.
 • Spela Säsong 10 - Avsnitt 1
 • Lyxfällan
  44:16

  Avsnitt 1

  24 feb 2011

  Håkan och Ann-Sofie har länge haft en snårig relation till Kronofogden. Men det hindrar dem inte från att spendera stora summor pengar på familjens stora intresse: rally. När pengarna tryter, vilket de alltid gör, lånar Håkan och Ann-Sofie av släkten istället. – De har satt det här i system, det är helt sanslöst! utropar Lyxfällans experter. Ann-Sofie och Håkan har länge haft en tuff ekonomisk situation med allt från betalningsanmärkningar till utmätning på lönen. Trots detta lägger de gärna stora summor pengar på familjens stora intresse: rally. – Rallyt kostar väldigt mycket pengar, det kan jag inte sticka under stol med, säger pappa Håkan. När kronorna inte räcker till, vilket de aldrig gör, har paret hittat en alldeles egen pengakälla att finansiera utsvävningarna med: släkten. De lånar systematiskt allt från rena kontanter till bensinkort av halva släkten, men tycker själva att det inte är en så stor grej. – Vi lånar ju egentligen bara hans namn, det beror ju på hur man ser det... säger Ann-Sofie när Lyxfällan-Magnus ifrågasätter att hennes svärfar hjälpt dem med ett lån på 100 000 kronor. Lyxfällans experter blir rosenrasande när Håkan och Ann-Sofie ständigt fortsätter förneka problemet och dessutom vägrar inse sitt eget ansvar för situationen. – Ni suger ut nära och kära för att finansiera bland annat er hobby. Ni tar inte ens tag i situationen, det är er dotter Malin som gjort det och kallat på oss, säger Patrick upprört.

 • Avsnitt 2

  3 mar 2011

  Pengarna rinner mellan fingrarna på Hedda och hon dubbelarbetar för att ha råd med sitt slösande. Det faktum att hon för två år sedan fick diagnosen MS skrattar hon helst bort. - Att hon skulle gå ut med sin diagnos är nog det absolut värsta hon kan tänka sig, säger en vän. Hedda jobbar nästan dygnet runt för att tjäna pengar, men hinner ändå bränna alla sina inkomster på onödigheter. Hennes ekonomi är ett fullständigt kaos, men hon väljer ändå att stoppa huvudet i sanden och bränna vidare. Problemet är att det inte bara är skulderna som har satt hennes tillvaro på spel. För två år sedan fick Hedda diagnosen MS, en sjukdom som definitivt borde få henne att bromsa upp och ta hand om sig. Men även här kör Hedda strutstekniken. - Jag öppnade en broschyr om sjukdomen, men där stod det så mycket hemskt att jag lade den åt sidan igen, säger hon med ett snett leende. Hedda vill absolut inte att folk ska tycka synd om henne och har därför valt att hålla sjukdomen hemlig för sina vänner. - Det har hänt att de ringer och undrat om jag varit full vid halv tio en måndag för att sett mig vingla… Men hellre det än deras ”pity eyes”, säger hon. Lyxfällans experter förstår att Hedda snarast måste få insikt både i sin plånbok och sin diagnos och framför allt ordna sin ekonomi innan hennes sjukdom tvingar henne att dra ner på tempot. - Verkar vi tycka synd om dig? Behandlar vi dig mjäkigt? Vi får en känsla av att du blåser på med din ekonomi för att du inte vet om du kommer att leva om tio år, domderar de.

 • Avsnitt 3

  10 mar 2011

  - Det är så enkelt att få ett lån, bara att gå in på datorn och fylla i siffror. Vera och Björn har stora ekonomiska problem: de har nästan en miljon i skulder, men äger få saker av värde. Deras lösning på problemet? Nya lån. - Jag konsumerar ju som andra använder toapapper, säger Vera. En viss insikt om att lyxkonsumtionen gått för långt finns hos Vera och hennes kille Björn, men några idéer om problemlösning existerar överhuvudtaget inte. Förutom att ta nya lån förstås. - Tycker man att köksbordet gjort sitt så köper man ett nytt. Har man inte pengar för det så ser man om man kan låna… säger Björn. Men lånefesten håller på att ta abrupt slut – de har nästan en miljon i skulder och hälften av dessa är blancolån, samtidigt som paret äger få saker av värde. Lyxfällans experter blir snabbt oroade av situationen, framför allt för parets lilla son Ted. - Det här är den framtid ni – och han – går till mötes, säger Magnus Hedberg samtidigt som räkningarna, inkassokraven och skuldbreven läggs på hög framför Vera och Björn. - Det gör ont, inifrån och ut, säger Vera mellan tårarna när hon inser vad som håller på att hända.

 • Avsnitt 4

  17 mar 2011

  - Jag har inte ett dugg koll på min egen ekonomi, säger 25-årige Christoffer. I stället har han med varm hand lämnat över all kontroll till sin mamma, som betalar hans räkningar och ger honom fickpeng. Nu har Christoffers sambo Lina tröttnat på att ständigt vara beroende av svärmor. - Man måste dela allting med hans mamma, säger hon uppgivet. Christoffer vet vad han tjänar, men det är också allt han vet om sin egen ekonomi. Både bankdosa och fullt ansvar för pengarna har han nämligen lämnat till sin mor, som gärna tar det ansvaret eftersom hon inte vågar lita på att sonen kan hantera pengarna. Men nu har Christoffers sambo Lina tröttnat på att dela livet med svärmor. Hon älskar sin sambo, men vill att han ska växa upp och ta eget ansvar. - Blir det ingen ändring nu så kan vi inte ha en framtid tillsammans, säger hon. Lyxfällans experter inser snabbt att problemet inte bara består av en bortskämd son med en kontrollerande moder. Christoffer lider dessutom av ett spelberoende och slänger ohyggliga mängder pengar på skräpmat och dricker energidryck för över 70 000 kronor om året. En stor förändring i Christoffers attityd måste göras – och det snabbt. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom, entreprenör och ledarskapscoach. Doktorerar i företagsekonomi med specialisering executive coaching vid Uppsala universitet. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 4 av 12.

 • Avsnitt 6

  31 mar 2011

  30-åriga Jessica jobbar som förskolelärare. Det hindrar henne inte från att leva ett Paris Hilton-liv med fest, shopping och resor. Varje månad går hon back nästan 8.000 kronor. För att finansiera sina dyra nöjen lånar hon pengar. Nu har skuldberget växt till nästan 600.000 kronor och situationen är ohållbar. Då knackar Lyxfällan på dörren. För tio år sedan avled Jessicas pappa. Han efterlämnade ett arv på drygt 500.000 kronor. Pengar som det tog Jessica ett halvår att sätta sprätt på. Och så fortsatte det. När arvet tog slut fortsatte Jessica shoppa, festa och resa. För pengar som hon lånade av banker och sin sjukpensionerade mamma. Idag jobbar Jessica som förskolelärare med en lön på 18.000 kronor efter skatt. Men hennes utgifter är cirka 25.000 kronor per månad. Varje år går hon nästan 100.000 kronor back. Pengar som lånas upp. Nu har Jessica skuldberg vuxit till nästan 600.000 kronor och situationen är ohållbar. Lyxfällans experter är dock hårda i sin beskrivning av läget: - Det är inte ett dugg synd om Jessica. Hon sitter i skiten och har grävt gropen själv.

 • Avsnitt 8

  14 apr 2011

  Lasse och Camilla har varit gifta i 21 år. De har fem barn. Så långt är allt väl. Men deras skulder hos fogden uppgår idag till 550 000 kronor. Och om tre månader löper Camillas vikariat som undersköterska ut. Den ekonomiska situationen är inte bara dyster. Den är nattsvart. Då knackar Lyxfällans Patrick och Magnus på dörren. Sedan sker ett ekonomiskt mirakel… Lasse och Camilla är ett snällt och välmenande par som gör så gott de kan för varandra och sina gemensamma barn. Lasse har dessutom varit lite för snäll mot en rad olika vänner. Han har ställt upp som borgenär lite hipp som happ. Men inte många av hans vänner har gjort rätt för sig vilket har lett till att Lasse har fått betala deras skulder. Det har gått käpprätt åt helvete. Idag uppgår hans och Camillas skulder hos kronofogden till över en halv miljon. De har under åren betalat över 300 000 kronor i räntor utan att minska skulden med en krona. Lyxfällans experter häpnar över parets snällhet som de istället kallar för flathet. Den ekonomiska situationen är mer än bekymmersam. Paret står på randen till en ekonomisk katastrof. När Camilla och Lasse inser allvaret flödar tårarna nerför kinderna. Men inget fall är för svårt för Lyxfällans experter. Inte ens detta. De påbörjar den ekonomiska saneringen som snart förvandlas till ett ekonomiskt mirakel… Avsnitt 8 av 12.

 • Avsnitt 9

  21 apr 2011

  Mia är egenföretagare i städbranschen. Så länge hon fokuserade på jobbet gick allt bra. Sedan tog hennes fritidsintressen över. Då gick det käpprätt åt… Idag är hon en fanatisk samlare av nallebjörnar. Hennes hus är fyllt av hundratals varianter av de små gynnarna. Och så prenumererar hon på varenda inredningstidning som finns. Och så matar skogens alla djur för tusentals kronor varje månad. Och så tar hon hand om traktens alla hemlösa katter. Mia lägger pengar på allt utom på sina egna skulder. Men inför fogden är vi alla lika. Det är därför hög tid för Mia att sälja allt av värde för att hålla honom stången… Mia bor i ett drömskt litet hus i Krylbo. Sedan 20 år driver hon framgångsrikt en liten städfirma. Men någonstans gick det fel. Privata räkningar blev företagets räkningar och tvärtom. Det blev en himla röra helt enkelt. Dessutom byggde Mia ett katthem för 300 000 kronor av företagets pengar. Någonstans på vägen blev hon även pryltokig. Kanske var det en följd av att hon prenumererar på varenda inredningstidning som produceras i Sverige. Sedan anser Mia att det är hennes uppgift att hålla skogens alla djur mätta och belåtna. Idag går Mia back 13 500 kronor varje månad. Det är en ekvation som inte håller så länge. Därför kallas Lyxfällans experter till Krylbo. Utan pardon får de Mia att sälja allt av värde för att ge henne chansen att behålla sitt hus och företag. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom, entreprenör och ledarskapscoach. Doktorerar i företagsekonomi med specialisering executive coaching vid Uppsala universitet. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 9 av 12.

 • Avsnitt 11

  5 maj 2011

  Makens fanatiska bilintresse och ekonomiska lögner hotar äktenskapet.

 • Avsnitt 12

  12 maj 2011

  Johan och Ulrika bor med sin lilla dotter Isabell i Gnesta. Med Ulrika är det inga problem. Hon sköter sin ekonomi. Värre är det då med Johan. Hans stökiga bakgrund har gjort att han idag helt tappat kontrollen. Han slänger som regel alla fönsterkuvert. Under åren har stått som ägare till 26 bilar, men några försäkringar har han inte betalat. Det har lett till dagens skuld på 1,6 miljoner. Men att ha skulder upp över öronen har inte hindrat paret från att fortsätta konsumera och planera ett storslaget bröllop. Men nu är det slut. Nu är det dags för Lyxfällans experter att rycka in och försöka förhindra en personlig konkurs… Lyxfällans expreter har under åren tagit sig an många svåra fall. Frågan är om inte det här är det svåraste. Med skulder upp över öronen och inga egentliga tillgångar handlar det inte så mycket om att skapa ordning och reda i en ansträngd ekonomi. Det handlar om att städa upp så mycket att paret ges en chans till skuldsanering. Det kommer att kräva tuffa tag. Magnus och Patrick inleder det ekonomiska stålbadet genom att sälja det lilla paret har av värde. Möt Lyxfällans experter: Patrick Grimlund är civilekonom, entreprenör och ledarskapscoach. Doktorerar i företagsekonomi med specialisering executive coaching vid Uppsala universitet. Magnus Hedberg är föreläsare, coach och konsult inom områdena kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Avsnitt 12 av 12.