• Project Runway Sverige
  45:18

  Avsnitt 1

  1 okt 2012

  De möts på en lyxig bar och dricker champagne. Men det blir en chockstart när de får beskedet att de måste slåss om tygerna runt omkring sig till den första utmaningen – att visa vilka de är som designer. Nu är det dags att presentera sin stil och de har två dagar på sig att skapa en outfit. Den första visningen blir nervös för deltagarna. De visar upp sina skapelser på catwalken inför expertjuryn som förutom Sofi Fahrman består av pr-proffset och tidigare moderedaktören Rossana Mariano samt designern Marcel Marongiu. Veckans gästdomare är ingen mindre än V Avenue Shoe Repairs Astrid Olsson. Avsnitt 1 av 10.

 • Avsnitt 2

  8 okt 2012

  Från början var de tolv. Nu är de elva. Dessa designers börjar redan nu känna av tävlingens allvar. I kvällens avsnitt blir en designer anklagad för fusk efter att ha använt ett eget klädesplagg som mönster. En annan designer bryter ihop totalt av pressen och börjar gråta i syateljén. Efter första elimineringen börjar deltagarna känna av allvaret. Nu börjar tävlingsinstinkten ge sig till känna. Mycket står på spel och i den andra utmaningen är nyckelordet förvandling. De elva designers som är kvar i Project Runway Sverige ska skapa en outfit som snabbt kan förvandlas från en dagslook till en kvällslook. Deltagarna har Stockholm som inspiration och får en budget på 1 000 kronor som ska täcka kostnaderna för allt material de behöver. Men stundens allvar får också känslorna att svalla över för en av deltagarna. Och tårarna kommer. När en annan deltagare bjuder på en nakenchock i ateljén och använder sina egna klädesplagg kommer fuskanklagelserna. Mentorn Rohdi Heintz får gripa in och går även runt för att titta på allas skapelser och ger också sin konstruktiva kritik. Stressen är enormt påtaglig inför andra elimineringen och tidspressen är nästan panikartad. Nu är det upp till bevis igen på catwalken. I expertjuryn sitter Sofi Fahrman flankerad av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Roland Hjort från Whyred. Project Runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Nu är det äntligen Sveriges tur. Avsnitt 2 av 10.

 • Avsnitt 3

  15 okt 2012

  Uppdraget är redan en klassiker i Project Runways historia. Nu är det dags för våra svenska designers att ta sig an utmaningen att göra en klänning av ett okonventionellt material. Deltagarna skapar fyndiga kreationer med hjälp av skruvar, batterier, kortlekar, plasttallrikar, klockor och cd-skivor. Inför juryn gäller det att leverera en fantasifull cocktailklänning som ändå känns trendig. När deltagarna kommer in i Clas Ohlsons butik börjar de bokstavligt talas slåss om produkterna. Veckans utmaning är att sy en cocktailklänning av ett okonventionellt material från butiken och deltagarna har två dagar på sig att färdigställa sin kreation. Elle har en speciell taktik för att hindra de andra deltagarna från att hitta samma produkter som hon använder. Björn, som legat risigt till vid de senaste två elimineringarna, blir frustrerad när han återigen måste sy en klänning. Hans specialitet är ju annars herrkläder. Acky däremot är trött på att ligga i mellanskiktet och bestämmer sig för att chocka juryn. Men han riskerar att bjuda på en nakenchock. En av deltagarna får det tufft tidsmässigt och får oväntat hjälp av en av sina konkurrenter. Stressen är enormt påtaglig inför andra elimineringen och tidspressen är nästan panikartad. Nu är det upp till bevis igen på catwalken. I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är designern Bea Szenfeld, som slog igenom som vinnare i TV3:s modesåpa Fashion House. Project Runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Nu är det äntligen Sveriges tur. Avsnitt 3 av 10.