• Avsnitt 1

  1 okt 2012

  De möts på en lyxig bar och dricker champagne. Men det blir en chockstart när de får beskedet att de måste slåss om tygerna runt omkring sig till den första utmaningen – att visa vilka de är som designer. Nu är det dags att presentera sin stil och de har två dagar på sig att skapa en outfit. Den första visningen blir nervös för deltagarna. De visar upp sina skapelser på catwalken inför expertjuryn som förutom Sofi Fahrman består av pr-proffset och tidigare moderedaktören Rossana Mariano samt designern Marcel Marongiu. Veckans gästdomare är ingen mindre än V Avenue Shoe Repairs Astrid Olsson. Avsnitt 1 av 10.

 • Avsnitt 2

  8 okt 2012

  Från början var de tolv. Nu är de elva. Dessa designers börjar redan nu känna av tävlingens allvar. I kvällens avsnitt blir en designer anklagad för fusk efter att ha använt ett eget klädesplagg som mönster. En annan designer bryter ihop totalt av pressen och börjar gråta i syateljén. Efter första elimineringen börjar deltagarna känna av allvaret. Nu börjar tävlingsinstinkten ge sig till känna. Mycket står på spel och i den andra utmaningen är nyckelordet förvandling. De elva designers som är kvar i Project Runway Sverige ska skapa en outfit som snabbt kan förvandlas från en dagslook till en kvällslook. Deltagarna har Stockholm som inspiration och får en budget på 1 000 kronor som ska täcka kostnaderna för allt material de behöver. Men stundens allvar får också känslorna att svalla över för en av deltagarna. Och tårarna kommer. När en annan deltagare bjuder på en nakenchock i ateljén och använder sina egna klädesplagg kommer fuskanklagelserna. Mentorn Rohdi Heintz får gripa in och går även runt för att titta på allas skapelser och ger också sin konstruktiva kritik. Stressen är enormt påtaglig inför andra elimineringen och tidspressen är nästan panikartad. Nu är det upp till bevis igen på catwalken. I expertjuryn sitter Sofi Fahrman flankerad av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Roland Hjort från Whyred. Project Runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Nu är det äntligen Sveriges tur. Avsnitt 2 av 10.

 • Avsnitt 3

  15 okt 2012

  Uppdraget är redan en klassiker i Project Runways historia. Nu är det dags för våra svenska designers att ta sig an utmaningen att göra en klänning av ett okonventionellt material. Deltagarna skapar fyndiga kreationer med hjälp av skruvar, batterier, kortlekar, plasttallrikar, klockor och cd-skivor. Inför juryn gäller det att leverera en fantasifull cocktailklänning som ändå känns trendig. När deltagarna kommer in i Clas Ohlsons butik börjar de bokstavligt talas slåss om produkterna. Veckans utmaning är att sy en cocktailklänning av ett okonventionellt material från butiken och deltagarna har två dagar på sig att färdigställa sin kreation. Elle har en speciell taktik för att hindra de andra deltagarna från att hitta samma produkter som hon använder. Björn, som legat risigt till vid de senaste två elimineringarna, blir frustrerad när han återigen måste sy en klänning. Hans specialitet är ju annars herrkläder. Acky däremot är trött på att ligga i mellanskiktet och bestämmer sig för att chocka juryn. Men han riskerar att bjuda på en nakenchock. En av deltagarna får det tufft tidsmässigt och får oväntat hjälp av en av sina konkurrenter. Stressen är enormt påtaglig inför andra elimineringen och tidspressen är nästan panikartad. Nu är det upp till bevis igen på catwalken. I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är designern Bea Szenfeld, som slog igenom som vinnare i TV3:s modesåpa Fashion House. Project Runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Nu är det äntligen Sveriges tur. Avsnitt 3 av 10.

 • Avsnitt 4

  22 okt 2012

  Inte bara en outfit – utan tre. Veckans utmaning är en lagtävling. Våra designers delas upp i tre olika lag där de ska skapa en minikollektion var. Den vinnande kollektionen kommer att ställas ut på Nationalmuseum. När det väl kommer till kritan krävs det kompromisser och det råder delade känslor kring resultaten. Nio designers ska bli åtta som får fortsätta tävla i Project Runway Sverige. Och förra veckans topp tre-deltagare blir lagledare. Men ingen utmaning utan en twist. De tre lagledarna ska välja deltagare - åt varandra. Den vinnande minikollektionen kommer att ställas ut på Nationalmuseum under hösten. Inspirationen hämtar de från varsin era som representeras på museet men ska göras i modern tappning. Ett uppdrag som inte visar sig vara helt enkelt att genomföra. Lagledarna bär ett stort ansvar på sina axlar. Och alla vinner inte förtroende hos sina kamrater. De flesta klädskaparna har en tydlig bild av sin egen estetik och är inte helt tillfreds med att behöva kompromissa designmässigt. Det blir många överläggningar och resultaten blir därefter. När modellerna går ut på catwalken och kläderna ska synas i sömmarna blir det nervösa blickar som flackar i lagen. Kommer deltagarna stå enade inför juryn eller avslöja varandras brister och skilda åsikter om resultatet? I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Patrik Söderstam, designer och lektor på Konstfack. De visar sig inte alls vara överens om hur lagen lyckats med sitt utförande. Project Runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Nu är det äntligen Sveriges tur. Avsnitt 4 av 10.

 • Avsnitt 5

  29 okt 2012

  Som ett pussel där varje bit som faller bort visar lite mer hud. Så beskriver Dita von Teese sina scenkläder. Våra designers får en smärre chock när burleskdrottningen gör entré i Project runway Sverige – och personligen ger dem veckans utmaning. - Hjärtat började pumpa och jag svettades om händerna. Det kändes overkligt, säger Naim. Naim har vunnit tre veckor i rad och blivit ett stort hot i tävlingen. De andra deltagarna vill göra allt de kan för att bryta den trenden. Och veckans utmaning sticker verkligen ut. Våra designers har hjärtat i halsgropen när burleskdrottningen Dita von Teese gör entré i ateljén. Hon ger dem personligen uppdraget att skapa en hel scenklädsel åt henne. Hon har väldigt specifika krav på hur plaggen som ska falla bör se ut – ända in på huden. Mentorn Rohdi Heintz ger alla åtta designers uppdraget att göra en skiss som de sedan presenterar för Dita von Teese. Men endast fyra av dem får förverkliga sin idé. De fyra presentationer som Dita von Teese gillar bäst kommer att sys upp. De fyra utvalda paras ihop med de fyra ratade. Medhjälparna ska skapa en kompletterade outfit. Tidspressen har sällan varit så påtaglig och tålamodet tryter hos flera deltagare och interna konflikter kommer i dagen. När det är dags för modellerna att gå ut på catwalken är det små fodral och mycket naken hud. Men frågan är hur smickrande skapelserna är för den kvinnliga kroppen. I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är givetvis Dita von Teese. Project runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Avsnitt 5 av 10.

 • Avsnitt 6

  5 nov 2012

  En dramatisk viktnedgång kräver nya kläder. Vanliga kvinnor som gått ner mycket i vikt är kvällens modeller i Project runway Sverige. Designernas uppgift blir att förvalta kvinnornas förvandling på bästa sätt. Före detta supermodellen Emma Wiklund är veckans gästdomare. På catwalken poserar s ju kvinnor som alla har gemensamt att de genomgått en omfattande förvandling. De har gått ner mellan 35 och 71 kilo. Nu vill de ha nya kreationer som passar deras nya former. Önskemålen spänner från pretentiös klänning för en 50-årsfest och den lilla svarta till en gotisk långklänning. Uppdraget för deltagarna blir att förvalta kvinnornas förvandling och skapa en ny stil som passar dem bättre. Sofi lottar fram designernas namn ur en sammetspåse och de får i tur och ordning välja varsin modell för veckans utmaning. Men ingen tävling utan en twist och dra av deltagarna blir lite förfärade. Charlotte är fortfarande ledsen efter förra veckans eliminering och nu när halva tiden har gått börjar det kännas allt mer hur den ena designern efter den andra försvinner från gruppen och lämnar ett stort tomrum efter sig. Acky får stora problem när det närmar sig deadline och är nästintill knäckt före visningen. I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Emma Wiklund. Project runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Avsnitt 6 av 10.

 • Avsnitt 7

  12 nov 2012

  Att designa för fyraåringar kan vara ack så gulligt – men också väldigt högljutt. Det får deltagarna erfara i kvällens Project runway Sverige. Utmaningen är att sy en kreation som klär en sann fashionista, men också hennes dotter. Och det är mer än äran som står på spel. Veckans uppdrag har mycket i vinstpotten. Deltagarna ska skapa en kreation för Lindex damkollektion vintern 2012. En outfit som passar de största modebloggarna. Vinnarens design kommer att produceras och säljas till allmänheten under vintern 2012. Det är också en unik möjlighet att nå ut till en bred publik. Deltagarna har tre dagar på sig och en budget på endast 700 kronor för att färdigställa sin kreation. De känner redan av pressen när Rohdi Heintz gör entré – med en överraskning. Och det är ljudet av små barnfötter. Barnens närvaro gör att ljudnivån stiger markant i syateljén. Men det blir också lekfull stämning. I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Lindex konceptdesigner Camilla Schmidt. Project runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Avsnitt 7 av 10.

 • Avsnitt 8

  19 nov 2012

  Sofi Fahrman tar steget ner från catwalken – och in i syateljén. Med mentorn Rohdi Heintz vid sin sida ger hon klädskaparna det ärofyllda uppdraget. De ska skapa en klänning ämnad för modeveckan i Paris. Den vinnande klänningen kommer att bäras av Sofi Fahrman själv – som ska sitta på front row på Guy Laroches visning. Deltagarna har tre dagar på sig och en budget på 3 0000 kronor för att skapa klänningen med stort K. Det ska räcka för att skapa en uppseendeväckande klänning som platsar på modeveckan i Paris. I och med detta prestigefyllda uppdrag kliver Sofi Fahrman för första gången in i syateljén för att ge klädskaparna tydliga direktiv. Den vinnande kreationen kommer hon nämligen att bära själv när hon sitter front row på Guy Laroches visning – där jurymedlemmen Marcel Marongiu är chefsdesigner. - Det blir inte större än Paris modevecka, säger Sebastian. När det väl är dags att välja tyger får en av deltagarna svår beslutsångest eftersom så mycket står på spel. En annan deltagare använder taktiken att plocka på sig så mycket tyg som möjligt. När det är dags för första provningen blir det extra besvärligt när en modell är nära att svimma. För uppdragets skull kommer dessutom Sofi Fahrman in i ateljén för att ge feedback. När det närmar sig deadline är en designer kolugn medan de andra aldrig varit så stressade som nu. I expertjuryn flankeras programledaren Sofi Fahrman av Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR och Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche. Veckans gästdomare är Pär Engsheden. Project runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Avsnitt 8 av 10.

 • Avsnitt 9

  26 nov 2012

  Nu börjar allvaret. Fyra finalister står nu stolta inför det sista momentet i Project runway Sverige. De ska få designa varsin kollektion – men endast tre av dem kommer att göra en egen visning på Mercedes Benz Fashion Pavilion i Stockholm. De får nu åka hem och skapa sina kollektioner innan de återförenas i syateljén – för att sättas på prov en sista gång. De fyra finalister som nu står på trendkänsliga ben i Project runway Sverige är stolta, upprymda och nervösa. De får designa varsin kollektion men bara tre av dem kommer att få göra en visning på Mercedes Benz Fashion Pavilion i Stockholm. Finalisterna har fyra veckor på sig och en budget på 35 000 kronor för att göra en kollektion bestående av sex olika kreationer. I halvtid gör Rohdi Heintz hembesök hos klädskaparna för att se hur arbetet fortskrider och ge viktig feedback. Hans råd kan bli avgörande. Rohdi får dessutom träffar finalisternas familjer. Efter knappt fyra veckor är det dags för dessa fyra designers att återförenas i Stockholm i en ny syateljé. De är spända på att se varandras kreationer och konkurrensen är benhård. Men vad vore Project runway Sverige om inte deltagarna sätts på prov en sista gång. För att hänföra juryn och vinna deras röster får dessa fyra finalister chansen att visa en spektakulär showpiece som symboliserar hela kollektionen. Fyra ska bli tre. Programledaren Sofi Fahrman ska fälla avgörandet tillsammans med Marcel Marongiu, chefsdesigner på Guy Laroche och Rossana Mariano, grundare av PR-byrån RMPR. Veckans gästdomare är Kristina Tjäder från House of Dagmar. Project runway är ett succéformat som sänts i tio säsonger i USA med supermodellen Heidi Klum som programledare och programmet har rönt stora framgångar världen över. Avsnitt 9 av 10.

 • Avsnitt 10

  3 dec 2012

  Charlotte, Naim eller Sebastian? För en av dem blir drömmen sann i kvällens Project runway Sverige. Det är nu det avgörs och alla tre finalisterna får äntligen visa sina kollektioner som de slitit så länge för. Inget lämnas åt slumpen när modellerna går ut på catwalken under Mercedes Benz Fashion Week. Front row sitter en trendkänslig publik, tidigare deltagare, juryn och finalens coola gästdomare – stylisten Bea Åkerlund. Från början var de tolv. Nu är tre lyckliga designers kvar och de är redo att se sina drömmar gå i uppfyllelse. En av dem blir vinnaren av Project runway Sverige. I finalen får Charlotte, Naim och Sebastian visa varsin kollektion under Mercedes Benz Fashion Week. De har haft fyra veckor på sig och en budget på 35 000 kronor för att skapa en kollektion bestående av sex olika kreationer. I elfte timmen lider Charlotte kval över ett plagg. Sebastian har fortfarande inte lyckats smälta att han är i final. Naim har en tydlig vision för sin visning och tvingar modellerna att gå på ett annorlunda sätt. Det är på skakiga ben och med nerverna på utsidan som Charlotte, Naim och Sebastian tar steget ut på catwalken i det stora tältet för att presentera sig inför den förväntansfulla publiken. Expertjuryn bestående av Sofi Fahrman, Rossana Mariano och Marcel Marongiu sitter givetvis front row och synar deras kreationer i sömmarna. Gästdomare i finalen är ingen mindre än den världskända stylisten Bea Åkerlund som bland annat gjort kreationer för Lady Gaga och Madonna. Efter den stora visningen har juryn en lång överläggning för att utse en vinnare. Vinnaren som får förutsättningarna att starta en karriär som designer genom följande priser: - En kvarts miljon i kontanter från TRESemmé som ska bidra till att hjälpa designern att förverkliga sin egen kollektion. TRESemmé står även för all hårstyling av modellerna i programmet, under ledning av sin lead stylist Marre Hitti. - Ett modereportage i världens största modetidning, ELLE. - Lansera och sälja sin egen kollektion på Nelly.com. Kollektionen produceras, marknadsförs, och säljs av Nelly.com till ett värde av 500 000 kronor. - Showroom och PR-tjänster till ett värde av 300 000 kr på Rossana Marianos pr -byrå RMPR AB. Avsnitt 10 av 10.