• Insider
  45:05

  Avsnitt 2

  27 mar 2008

  Unga hyresgäster får sin privatekonomi sönderslagen av aggressiva bostadsbolag som släpar dem inför domstol för påstådda skador i lägenheterna. Insider kan visa att skadorna ofta överdrivs kraftigt och att bostadsbolag och byggfirmor tjänar grova pengar på ungdomarnas bekostnad.Diana och Monica är två unga tjejer som båda hyrt lägenheter hos det kommunägda bostadsbolaget Väsbyhem i Upplands Väsby strax norr om Stockholm. Båda är kattägare och det var i samband med att de flyttade som tjejerna anklagades för att ha förstört lägenheterna för att deras katter kissat inomhus. Diana fick en räkning på 400 000 kronor som avsåg totalrenovering av lägenheten. Monica fick en motsvarande på 300 000 kronor. Diana varken kunde eller ville betala den hutlösa räkningen och blev då dragen inför rätta av Väsbyhem. I rättegången presenterade bostadsbolaget en rad bilder som påstods bevisa att varje rum var nerkissat och förstört. Själv erkände Diana att katten kan ha kissat i en hörna och erbjöd sig att betala för renovering av den skadan. Men Väsbyhem lät sig inte bevekas och domstolen utdömde det gigantiska skadeståndet, som saboterar Dianas ekonomi för resten av livet. Insider har talat med en saneringsexpert som menar att en stor del av de bilder som lades fram i domstolen kan föreställa annat än kattkiss. Experten ger stöd åt Dianas uppfattning att kattkiss finns inom ett begränsat område och att detta kunde saneras till en bråkdel av den jättesumma som Väsbyhem krävde av henne. Insider har också granskat den byggfirma som rev ut Dianas lägenhet och tjänade grova pengar på den omfattande renoveringen. Det visar sig att personer i firman är inblandade i en härva runt försäkringsbolaget Folksam som just nu utreds av Riksenheten mot korruption. BARA BRÖST PÅ BADHUS – NATURLIGT ELLER SNUSKIGT?Är bara kvinnobröst en självklar rättighet, eller måste kvinnor ha överdel för att männen annars inte kan hålla fingrarna i styr? Insider har testat en rad svenska badhus för att se hur personal och besökare reagerar. Det visar sig att personalen ofta blir mer upprörd över bara bröst än besökarna. På många håll råder en oklarhet om vilka regler som egentligen gäller. Fega politiker duckar och hänvisar till anonyma tjänstemän.Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 2 av 8(Säsong 12)

 • Avsnitt 3

  3 apr 2008

  Hans bil var värd nästan 100.000 kronor, men när Ivan skulle sälja den blev han lurad på både bil och pengar. När han gick till polisen fick han en chock: de ryckte på axlarna och menade att inget brott begåtts. Insider granskar en handel som går ut på att lura vanliga bilägare och som omsätter 100-tals miljoner om året.När skånske Ivan ska sälja sin Ford Mondeo, värd nästan 100.000 kronor, blir han grundlurad. Han kommer i kontakt med Robert som vill köpa Ivans bil för att sälja den vidare. De kommer överens, skriver kontrakt och Ivan lämnar över bilnycklarna. Ett par veckor senare har han fortfarande inte fått några pengar, så han kontaktar Robert. Då kommer smällen: Robert berättar att han gjort sig av med bilen men att han blivit lurad på pengarna, alltså kan inte heller Ivan få betalt. När Ivan är påstridig blir Robert hotfull: ge upp hoppet annars skickar jag en bomb till din familj, säger han. När Ivan tar kontakt med polisen händer – ingenting. Man kan inte bevisa att Robert, som framställt sig själv som ett offer, har haft något uppsåt och därför kan brott inte styrkas. Vill Ivan föra frågan vidare får han gå på egen hand till domstolen. I Sverige stjäls hundratalet bilar per år, men mörkertalet är stort. Dessutom har biltjuvarna ändrat metoder: ligorna har gått från att jobba med hårda attityder, vapen och hot till att använda internet, kostymer och rappa käftar. Polisen står handfallen och har inte resurser att sätta emot. När Insider går till botten med Ivans fall visar det sig att Robert mycket väl kan vara en del i ett östeuropeiskt kriminellt nätverk. Han berättar själv för Insiders reporter att han bluffat till sig bilar på samma sätt i en rad fall. Ändå är polisen inte intresserad. SKANDALOMSUSADE ART INSTITUTET ANLITAS IGEN2007 avslöjade Insider de usla förhållandena på behandlingshemmet Art Insititutet i Uppsala. Personalen på institutet, som är ett behandlingshem för barn och unga som omhändertagits med stöd av LVU, hade bland annat arrangerat behandlingsresor som urartat till fylleorgier och strippklubbsbesök. I programmet uttalade sig Anders A. Aronson (fp), ordförande i socialnämnden för barn och unga:- Det finns inget försvar för sådant, sade han då.Men redan nu visar det sig att behandlingshemmet snabbt återfått sitt förtroende hos Uppsala kommun. Man har knappt hunnit utreda de gamla missförhållandena och ändå skriver kommunen redan nya avtal med Art Institutet. Även denna gång ska det skandalomsusade behandlingshemmet ta hand om barn med komplicerad bakgrund: de ska ansvara för flyktingbarn som kommit till Sverige utan sina föräldrar. Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 3 av 8(Säsong 12)

 • Avsnitt 4

  10 apr 2008

  När Alexander var 11 år förklarade en skolpsykolog att han led av en lätt utvecklingsstörning och flyttade honom till särskolan. Två år senare fick han veta att skolpsykologen haft fel. Alexander var fullt frisk. ”Min sons liv är förstört”, säger hans mamma.- Min sons liv är förstört, de har tagit ifrån honom utbildning och självförtroende, säger Anette från Veberöd.Sonen Alexander var bara 11 år när en psykolog på hans skola klassade honom som lätt utvecklingsstörd. Alexander flyttades genast till en särskola där han fick specialundervisning. Så småningom började dock både lärare och idrottsledare misstänka att något inte stämde – Alexander var en oerhört duktig fotbollsspelare och presterade också bättre i skolan än man kunde förvänta sig av någon med hans utvecklingsstörning. Två år efter att diagnosen ställts blev han undersökt på nytt av en annan psykolog och denna gång var diagnosen den motsatta: Alexander var helt frisk.- Han är som vilken tonåring som helst, men han behöver mycket hjälp för att ta igen vad han missat under åren på särskolan, säger en resurslärare på Alexanders nuvarande skola.Alexanders tid på särskolan har satt sina spår. Han har inte fått läsa någon engelska och har fått otillräcklig undervisning i svenska och matematik. De kunskaper han har i dag räcker inte på långa vägar för att han ska kunna klara sig i gymnasiet.- Det är tur att jag har haft min fotboll, säger Alexander.Hans mammas tilltro till skolpsykologer har fått sig en riktig knäck.- Alexander var blyg och ledsen i just 11-årsåldern. Det berodde bland annat på att jag och hans pappa hade skilt oss, så han var hos skolpsykologen några gånger. Inte hade jag, i min vildaste fantasi, trott att resultatet skulle bli så här, säger mamma Anette. ASCHBERG ÖVERRASKAR HEMSIDESSKOJAREFöretaget Ace online erbjuder hemsidor till småföretag, men trots att många företag är missnöjda med hemsidorna är det extremt svårt att säga upp kontrakten med Ace online. Aschberg och Reporterakuten gör ett överraskningsbesök hos det trilskande företaget, och bjuder dem på en riktig överraskning. Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 4 av 8(Säsong 12)

 • Avsnitt 5

  17 apr 2008

  Dagtid arbetar han som kommunens fältsekreterare i Jönköping. På fritiden sprider han högerextrem propaganda och tränar nynazister i kampsport. Insider har infiltrerat den högerextrema fältsekreterarens politiska aktiviteter.Jönköpings kommun har i många år haft problem med ungdomsbråk. Det finns bland annat en stor grupp högerextrema ungdomar som misshandlar människor och ställer till bråk. För att minska problemen på stan har man anställt fältsekreterare som ska arbeta nära ungdomar och vinna deras förtroende. Insider kan nu avslöja att en av fältsekreterarna har åsikter som ligger långt ut på högerkanten. Men han håller dem väl dolda för sin arbetsgivare, kommunen, och omgivningen. Som fältsekreterare kommer mannen dagligen i kontakt med ungdomar som sätter sitt förtroende till honom när föräldrar och andra vuxna sviker. Ett förtroende som han utnyttjat till att inympa ”fornnordiska” värderingar i 10-12-åringar som han tagit ut på hajk. Vad barnen och deras föräldrar inte känner till är hans resor till veteranmöten för SS-soldater i Tyskland, hans vurmande för ”mental hygien” och avsky för den ”liberala demokratin”. I hans tycke drev Mussolini en bra familjepolitik. I samband med att mannen står i begrepp att starta en högerextrem tidning får Insider ett tillfälle att infiltrera hans krets av likasinnade. Han avslöjar då hur han ser på samhället och sin egen roll:- Det gäller att inte ta ut svängarna för mycket, förklarar han och menar att man måste linda in det högerextremistiska budskapet och gå försiktigt till väga för att väcka det svenska folket.Men det slutar inte där: - Nationalsocialisterna behövs om det blir våldsamheter, förklarar han vid ett av sina möten med Insiders reporter. Mannen har tagit Jönköpings unga nynazister under sina vingar, och tränar dem i en kampsportsform där adepterna lär sig att slå och sparka sina motståndare tills de tappar medvetandet. Enligt fältsekreteraren så lär de sig ”slåss”, men enligt den ansvariga klubben är det frågan om brottning. POLITISKT DÖSNACK - KOMMUNFULLMÄKTIGES ORDFÖRANDE PRATAR MED DE DÖDAMånga tycker att politikerna är uppe i det blå, och det tycks stämma när det gäller en viss kommunfullmäktiges ordförande. Personen har nämligen direktkontakt med de högre sfärerna på ”den andra sidan”. Regelbundet medverkar personen i seanser hos spiritisterna i den mellansvenska staden. Inför en häpen publik påstår hon sig prata med avlidna anhöriga och förmedla budskap mellan levande och döda. Insider har besökt en av personens spektakulära tillställningar. Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 5 av 8(Säsong 12)

 • Avsnitt 6

  24 apr 2008

  Hästintresset i Sverige slår alla rekord – det finns över 200 000 hästar i landet – och hästbranschen omsätter cirka tjugo miljarder kronor. Fusket med sjuka hästar som säljs för stora summor blir allt mer omfattande. Insider berättar i kvällens program om flera fall där det finns misstankar om att hästarna drogas för att maskera sjukdom och skador. Tragedier utspelar sig när hästarna måste gå till slakt för att undvika djurplågeri.Mia köpte svenska halvblodet Matisse för 120 000 kronor. Både säljaren och den kända dressyrryttare som hjälpte till med träningen av hästen garanterade att han var i toppform och redo att startas i svåra dressyrtävlingar. Men bara två veckor efter att Matisse kommit till Mias stall var han halt. Mia tvingades kalla på nödslaktaren.- Jag är övertygad om att Matisse preparerades med smärtstillande medel för att klara sig igenom veterinärbesiktningen innan jag köpte honom. Allt annat är orimligt säger Mia.Mia fick så småningom reda på att Matisse, nästan ett år innan hon köpte honom, i princip varit utdömd på grund av hältan.- Det är inte bara bedrägeri som hästskojarna håller på med, utan även djurplågeri. Det säger Agneta Herslow, sakkunnig i försäkringsfrågor. - De säljer halta, sjuka hästar som tävlingshästar, det är klart att hästarna lider. De borde ju inte ridas överhuvudtaget, säger hon.Hästintresset i Sverige slår alla rekord – det finns över 200 000 hästar i landet – och hästbranschen omsätter cirka tjugo miljarder. Risken att köpa en sjuk häst är stor för den som inte är expert, men även för den som kan hästar finns risken att bli lurad när de mest försåtliga metoderna kommer till användning. Till det bidrar att veterinärjournalerna är sekretessbelagda – de står alltid på de gamla ägarna, och vill de hålla hästens sjukdomshistoria hemlig så är det inga problem.REPORTERAKUTEN: BARNFAMILJ BOR I GARAGEEn hyresvärd i Perstorp lurade en 4-barnsfamilj i Skåne att de skulle få hyra en villa. Familjen betalade hyran i förskott, men sen gick värden under jorden, och familjen hamnade i ett garage med alla sina tillhörigheter. Aschberg rycker ut och letar upp den trixande hyresvärden.REPORTERAKUTEN: TILLSLAG MOT ASFALTSKOJARNARobert Aschberg gick i närkamp med de irländska asfaltsskojarna för några år sedan. Nu har polisen gjort ett avslöjande tillslag utanför Arlanda flygplats.Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 6 av 8(Säsong 12)

 • Avsnitt 7

  1 maj 2008

  Människohandeln över Östersjön fortsätter. Men efter den svenska polisens talrika tillslag de senaste åren har handeln förändrats. Maffiahallickarna håller sig i bakgrunden och låter erfarna kvinnliga sexsäljare stå för verksamheten utåt. Insider har filmat och kartlagt verksamheten.I ett Insider-inslag om den ryska maffiagruppen Kemerovo för några år sedan lovade de fängslade människohandlarna att verksamheten skulle fortsätta – de själva skulle snart ersättas av andra hantlangare. Enligt Insiders kartläggning var det en helt riktig förutsägelse. Nya ansvariga för människohandeln har anlänt till Sverige i olika omgångar. Insider redovisar vilka personerna är och hur de är kopplade till Kemerovo-maffian i Estland. Insider kan visa att den organiserade prostitutionen fortsätter på stora välkända hotell i centrala Stockholm, samtidigt som huvudmännen sitter inför rätta i Svea Hovrätt. Hotellrum har riggats med kameror och sexsäljarnas möten med kunder dokumenteras. En estnisk person, tidigare inblandad i Kemerovos verksamhet, avslöjar hur maffiagruppen styr människohandeln genom grovt kriminella personer i Estland. Svenska polisens talrika tillslag har stört Kemerovos verksamhet. Gruppen har svarat genom att organisera om. Pålitliga kvinnliga sexsäljare står för inkasserandet av pengar, och korrupta företag inom byggbranschen används för att överföra pengar till maffians huvudmän i Estland. TAFSANDE HYRESVÄRDARUngdomar som söker bostad via annons utsätts för ofredande och skamliga förslag av hyresvärdar. Insider har testat hyresmarkanden för bostäder med dold kamera och kan konstatera att mängder av hyresvärdar är beredda att utnyttja sitt överläge och den svåra bostadsbristen – ibland även handgripligt. TILLSLAG MOT ASFALTSKOJAREHösten 2005 kartlade Insider ett av de gäng med britter/irländare som uppehåller sig i landet och lurar villaägare på uruselt utförda asfalteringar. Nu har polisen gjort ett stort tillslag vid Arlanda norr om Stockholm. Insider har bilder.Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 7 av 8(Säsong 12)

 • Avsnitt 8

  8 maj 2008

  Pedofilen Robert i Vällingby utanför Stockholm har gång på gång dömts för övergrepp på minderåriga. Men trots raden av domar har samhället gjort väldigt lite för att sätta stopp för Robert, både när det gäller straff och behandling. Ikväll berättar Insider historien. Robert är brittisk medborgare och har bott i Sverige i över 30 år. Han dömdes i England första gången 1972 för brott mot homosexlagar och avskedades från armén efter sex års tjänstgöring. Efter det dömdes han två gånger för bedrägerier och sexualbrott mot minderårig och avtjänade ett treårigt fängelsestraff innan han slutligen flyttade till Sverige. Här har Robert dömts sju gånger för sexualbrott mot barn eller yngre personer. Flera av hans offer har berättat att de känt sig hotade efter att Robert visat militära grepp på dem i hans lägenhet. Grepp som enligt Robert kunde vara dödande. Robert har på många sätt varit aktiv och uppfinningsrik i sitt sökande efter unga pojkar. På 80-talet bildade han en egen organisation med militär karaktär som han kallade för Special Air Service, samma namn som ett engelskt elitförband. I organisationen tränades äventyrslystna unga pojkar i skytte, judo och abseiling – en teknik som innebär att man snabbt hissar ner sig från höga höjder med hjälp av rep. På senare år har Robert lockat ungdomar med ”presskort” som skulle ge gratis tillträde till konserter. Åklagare har vid tre tillfällen yrkat på att Robert ska utvisas, men det har avslagits av domstolarna. 1994 gjordes ett första försök att rehabilitera Robert. En frivårdsinspektör kämpade i motvind när det gällde behandling, och tog till slut saken i egna händer genom att beställa kursmaterial som de tillsammans skulle jobba med. Men saken rann ut i sanden och Robert har efter det dömts för nya sexualbrott.MILJONRULLNING I RINKEBYDen somaliska kolonin i Rinkeby utanför Stockholm skakas av en brottshärva runt en förskola, Bismilahi. Skolans ägare anklagas för att ha fört ut miljonbelopp till Dubai där hon, enligt vissa uppgifter, ”byggt ett slott”. Samtidigt utspelas en strid runt en annan förskola, Amaana, och uppgifter gör gällande att personer med anknytning till Svensk-somaliska riksförbundet försöker lägga beslag på skolans pengar. Bakgrunden är, enligt Insiders källor, att det finns en maffialiknande struktur bland somalierna som specialiserat sig på att komma över bidrag och andra pengar. En stor del av pengarna skickas utomlands via de informella banker som opererar i Rinkeby.Programledare är Robert Aschberg.Avsnitt 8 av 8(Säsong 12)