Insider

Insider avslöjar vad som egentligen döljer sig under ytan i vårt trygga och välordnade land. Ett avslöjande sökarljus riktas mot den kriminella världen som breder ut sig över landet. Med hjälp av dolda kameror och falska namn tar sig Insiders reportrar in i hemliga organisationer och avslöjar verksamheter som styrs av yrkeskriminella. Insider är en nagel i ögat för våldsmän, kvacksalvare och bedragare. Programledare och tittarnas ciceron på resan genom den undre världen är återigen den rutinerade TV-journalisten Robert Aschberg.
 • Spela Säsong 1 - Avsnitt 1
 • Insider
  47:32

  Avsnitt 1

  15 feb 2007

  Polisen anlitar medium. Universiteten anställer parapsykologer. Slagrutemän möblerar våra sovrum. Det har blivit naturligt att ta hjälp av personer med övernaturliga förmågor. I säsongens första Insider granskar vi några av dem och filmar deras arbete med dold kamera. Gör de någon nytta?

 • Avsnitt 2

  10 mar 2005

  Svenskarna super mer än någonsin. Konsumtionen har på några år ökat till samma nivå som på 1800-talet. I södra Sverige går utvecklingen snabbast. Systembolagen står halvtomma men smugglarna gör lysande affärer. I kvällens Insider granskar vi den nya illegala spritkommersen. I Malmö flödar spriten. Kvartersbutiker gömmer spriten under disken men säljer den fritt till de som frågar efter det. Orkar man inte ge sig ut på stan för att leta efter sprit går det lika bra att beställa hem från en illegal leverantör med ett imponerande sortiment - ett slags rullande systembolag. Dessutom lockar de ökända polska bussarna med direktimporterad vodka. Kommersen pågår helt öppet utan att polisen gör något. Insider köper och dokumenterar försäljningen med dolda kameror. Det massiva flödet av illegal sprit över våra gränser hotar Systembolaget och de legala leverantörernas verksamhet. En stor ölfabrikant har kartlagt den storskaliga smugglingen från kontinenten till Sverige. Insider visar en film, gjord av företagets säkerhetstjänst, som dokumenterar samtliga led i hanteringen - från inköp till försäljning.

 • Avsnitt 3

  10 mar 2005

  Varje år betalar svenska företag och privatpersoner cirka 1,5 miljarder kronor i bluff-fakturor. Polisen står handfallna. De vet vem som skickar fakturorna, men inget görs för att stoppa dem. Skojarnas senaste vapen är ett program som kapar nätsurfares Internetmodem. Tusentals svenskar har drabbats av fakturor på upptill tiotusentals kronor. Insider följer spåren efter modemkaparna till Holland och en värld med skumma telefonsexbolag, ruffliga miljonärer och attentat mot massmedia.

 • Avsnitt 4

  10 mar 2005

  Sverige har världens strängaste djurskyddslagar. Politiker lyfter gärna fram det svenska lantbruket som en förebild för övriga Europa. Samtidigt betalas det ut miljoner i EU-bidrag till gårdar där djuren vanvårdas. Insider har tillgång till bilder som visar hur djuren ligger i sin egen avföring och svälter ihjäl samtidigt som den ansvarige bonden tar emot EU-bidrag. Under den senare hälften av 1900-talet har lantbruken i Sverige förändrats. Familjejordbruken har utvecklats i en mer industriell riktning. EU betalar idag ut mer än 5,5 miljarder kronor till de svenska jordbruken. Många av lantbruken är beroende av de bidrag de får från EU. Det leder till att vissa jordbrukare för att maximera sina bidrag skaffar sig så många djur att de inte kan ta hand om dem på ett bra sätt. Myndigheterna är många gånger informerade om vanskötseln men vidtar ofta inga åtgärder. En del bönder kan kallas för djurmissbrukare. De missköter sina djur. När det gått för långt träder samhällets kontrollapparat till slut in. Men djurmissbrukarna skaffar snabbt nya djur som missköts på samma sätt. Eftersom besluten hanteras av skilda myndigheter kan djurmissbrukarna fortsätta plåga sin djur år ut och år in utan att någon sätter stopp. Många bönder måste jobba vid sidan av lantbruket för att få det att gå runt. Men det kan få förödande effekter när tiden inte räcker till. Insider konfronterar en person som såg på medan hans djur plågades ihjäl på en gård i Norrland. Insider uppmärksammar ett flertal fall av systematisk vanvård. Men trots att myndigheter har kännedom om vanvården fortsätter jordbrukarna att erhålla EU-bidrag.

 • Avsnitt 5

  10 mar 2005

  Fotbollssupportern Tony Deogan mördades av ett rivaliserande fotbollsgäng i juli 2002. Polisen har bevis mot flera personer som misstänks vara inblandade i mordet på Tony. Men ändå har mordet inte gått att lösa och utredningen har lagts ner. Insider har nu fått tillgång till en mängd uppgifter som pekar ut två personer som möjliga gärningsmän. Tony Deogan ingick i en hård inre kärna av fotbollssupportrar som regelbundet drabbar samman med supportergäng från andra lag. I slutet av juli 2002 samlades ett stort antal anhängare till AIK respektive IFK Göteborg i Högalidsparken i Stockholm. Den 26-årige Göteborgsanhängaren Tony misshandlades så svårt att han tvingades köras till sjukhus. Några dagar senare avled han av skadorna. Den sortens fotbollsupportrar som Tony tillhörde skapar sina egna lagar och håller sina aktiviteter hemliga för alla utom de invigda. Det är förbjudet att lämna uppgifter till polisen. Bråk och sammanstötningar mellan gängen är svårutredda på grund av den maffialika tystnad som råder. Men frågan är om den hårda kärnan också kan mörda utan straff? Insider redogör för en mängd uppgifter som pekar ut två personer som möjliga gärningsmän. Det finns blodspår på kläder, vittnesuppgifter och utpekanden som gör det svårt att förstå att det inte går att komma fram till ett åtal. Rykten runt utredningen har länge talat om att det finns krafter som arbetar för att mordet ska förbli olöst. Deogans familj pekar på en rad underligheter från utredningens första dag. Det gäller bland annat den rättsmedicinska utredningen som felaktigt slog fast att Tony Deogan dog av naturliga orsaker.

 • Avsnitt 6

  10 mar 2005

  Svenska företagare utnyttjar systematiskt svart arbetskraft från Baltikum. Insider har infiltrerat den svarta marknaden och träffat balter som arbetar för 21 kronor i timmen och bor i ett nedslitet gammalt fartyg. Den ansvariga byggmästaren konfronteras av programledaren Robert Aschberg. Insider har besökt en båt full med svartarbetande balter som ligger förtöjd mitt i centrala Stockholm. En reporter utgav sig för att vara estnisk arbetare och anställdes av den svenske byggmästaren. Reportrarna infiltrerade och kartlade verksamheten under flera veckor. Det visade sig att byggmästaren hade en rad svenska projekt igång samtidigt. Han berättar även att han har verksamhet i flera länder bland annat Italien och Skottland. Arbetarna kommer huvudsakligen från Lettland och Ryssland. De arbetar 10-12 timmar per dag och tjänar 21 kronor per timme, knappt en sjättedel av genomsnittslönen för en svensk byggjobbare. Balternas svarta löner i Sverige överstiger marginellt vad de tjänar i sitt hemland. Arbetarna har inte råd att lämna sin bostad. Det enda de gör är att arbeta sova och supa, säger en av svartjobbarna. Insiders reporter avslöjar att byggmästarna ofta bryter sina avtal med arbetarna. Avtalade ersättningar blev ofta lägre än uppgjort i syfte att hålla arbetarna i fattigdom och fortsatt beroendeställning.

 • Avsnitt 7

  10 mar 2005

  Stig greps utanför sitt hem av sex poliser. Han fördes bort och misshandlades av polisen. Men Stig var oskyldig. Polisen hade förväxlat honom med en efterlyst brottsling. Innan Stig hann anmäla polisen blev han själv anmäld för våldsamt motstånd. I kvällens Insider får vi se hur polisen felaktigt brukar våld, utan att det går att få rättelse. Samtidigt fortsätter polisen att beväpna sig med nya kraftfullare vapen. Insider testar det nya elchocksvapnet som slår ut en person i flera minuter.

 • Avsnitt 9

  10 mar 2005

  De lever lyxliv med snabba bilar, överdådiga lägenheter, intensivt festande och exklusiva resor. De drar in cirka 60 miljoner kronor varje år på påhittade annonser. Insider infiltrerar ligan och visar inifrån hur de lurar företagare på miljontals kronor varje år. För Insiders infiltratörer berättar bluffmakarna öppet hur de lurar oskyldiga företagare. Insider avslöjar ligans snillrika upplägg som gör att företag luras att tro att de beställt dyrbara annonser. Det visar sig att om företagarna inte betalar bluffakturorna hjälper kronofogden lydigt till att driva in fakturorna. Bluffakturorna är ett allvarligt hot mot många mindre företags existens. Det finns exempel där ligan med kronofogdens hjälp fått småföretag att gå i konkurs. Bluffakturor har varit ett jätteproblem i snart tio år. Varje år brandskattas svenska företag på en miljard kronor, men samhället har hittills inte lyckats komma åt problemet.

 • Avsnitt 10

  10 mar 2005

  Svenska ungdomssajter har blivit en marknadsplats för porrfilmsproducenter. Tonåringar erbjuds stora summor pengar för att ställa upp i hårdporrfilmer. Producenterna söker så unga modeller som möjligt. Insider låtsas söka jobb hos en producent och avslöjar hans hemliga verksamhet. Lagen förbjuder inspelning av porrfilmer med unga modeller. Men producenterna respekterar inga åldersgränser. Vissa modeller är inte äldre än 14 år. Insider har kontaktat en av de mest aktiva porrfilmsproducenterna för att avslöja hans verksamhet. Mannen är cirka 50 år gammal. Han vräker ut inspelningserbjudanden på ungdomssajten Lunarstorm. Under många år har han spelat in porrfilmer på lyxhotell i Stockholms city. Filmsekvenserna säljs under rubriker som ”tonåringar” och ”amatörer” i svenska och utländska porrbutiker. En av Insiders kvinnliga reportrar utger sig för att vara intresserad av att arbeta för honom. Hon får porrfilmaren att avslöja sin verksamhet.

 • Insider - 2005-10-13

  13 okt 2005

  Förvirringen är total efter Fis berömda årsmöte i Örebro. Insider försöker reda ut vad som hände när borgerliga Kvinnor Kan-anhängare, Grupp 8:or, lesbiska HBT:are, utbrända och proffspolitiker träffades och försökte snickra ihop ett parti. Efter tre dagar av avhopp och strider hade de lesbiska HBT:arna kopplat ett starkt grepp om händelserna. Insider granskar personerna som tog hem spelet om Fi. Den feministiska retoriken har förändrats, anser en del. Från 70-talets måttliga krav på lika lön för män och kvinnor, till 2000-talets oförsonliga könskrig. Ledande företrädare för feminismen hävdar att kvinnor som ligger med män är förrädare och hyllar boken SCUM-manifestet, där män kallas djur och rekommenderas att begå självmord. I programmet får vi träffa flera kvinnor som har lämnat Fi. De säger att Fi inte är ett parti för kvinnor, utan för homosexuella. HBT-rörelsen (homo-, bi- och transpersoner) har helt tagit över. Gudrun Schyman sitter som en heterosexuell gisslan, anser de. - Fi är bara ett sätt för några karriärister att ta sig fram, hävdar kritiker som Insider pratat med. - Gudrun Schyman och Margaretha Winberg hade en helt annan plan, men den sprack när båda fick sparken från sina respektive positioner för ett par år sen. Därför drog de igång Fi. Gudrun måste ju ha ett jobb, säger en källa. I studion finns representanter för Fi som bemöter kritiken mot partiet och den hårdföra feminismen.

 • Insider - 2005-10-06

  13 okt 2005

  I flera svenska städer, inte minst i Stockholm är bristen på lägenheter större än någonsin. Fastighetsägare och svartmäklare utnyttjar skamlöst situationen. Men Insider letar upp och ställer dem mot väggen. Det visar sig att en bluffmäklare, som själv bor på Strandvägen, lurar sina kunder att betala hundratusentals kronor för hyreskontrakt, som inte finns, innan han lämnar dem bostadslösa på gatan. Varannan gång en hyreslägenhet förmedlas i Stockholm är svarta pengar inblandade. Det visar en undersökning av Fastighetsägarnas organisation. Men myndigheterna visar ett nästan totalt ointresse för den kriminella verksamheten. Bostadsbyggandet är lågt och polisen verkar ägna sig åt andra mer spektakulära brott. Nu undersöker Insider den svarta bostadsmarknaden i Stockholm. Det första steget är att ta kontakt med en av stadens mest ökända bostadsvärdar. Mannen erbjuder Insiders reporter en lägenhet via en anställd. Det är helt uppenbart att hans försäljning av hyreskontrakt och är både omfattande och välplanerad. Insider kan också avslöja att rena skojare opererar på den överhettade bostadsmarknaden. Människor luras att betala mycket pengar för hyreskontrakt, men sedan får de inget kontrakt. På Strandvägen i Stockholm bor en av dem som lurat bostadssökande på hundratusentals kronor. Endast ett av offren har fått hjälp av polisen. Alla andra hänvisas till att stämma mannen inför domstol, vilket är meningslöst eftersom bluffmäklaren är skuldsatt.

 • Insider - 2005-10-20

  23 okt 2005

  Handeln med begagnade bilar omsätter miljardbelopp. Nu breder fusket ut sig. Ett test som Insider gjort visar att i fem av sex bilar var mätarställningen manipulerad, med som mest 16 000 mil. Insider avslöjar några företagare som livnär sig på att manipulera mätarställningar för att höja priset på begagnade bilar och lura oskyldiga konsumenter. I Sverige säljs det årligen mer än en miljon begagnade bilar. Handeln omsätter åtminstone 50 miljarder kronor. I många fall blir köparna rejält lurade. Insider går igenom en lång rad av bilbranschen knep för att lära tittarna att bli bättre bilköpare. Ett av de mest försåtliga sätten att luras på, är att manipulera mätarställningen. I många fall handlar det om bilar som bara är ett par år gamla. Om man minskar mätarställningen med 5 000 mil höjs värdet på bilen med 30-40 000 kr. Det är inte olagligt att manipulera en kilometermätare. Men det är ett brott att sälja en bil med manipulerad mätarställning. Insider avslöjar de firmor som affärsmässigt hjälper människor att skruva tillbaka mätarställningen. Med dolda kameror dokumenterar Insider den trafikstockning som vanligtvis råder utanför firmornas lokaler. Myndigheterna har idag inget intresse att stävja fusket med mätarställningen. Bilbesiktningen bryr sig inte ens om ifall en bil har en kilometerräknare. I Tyskland är det annorlunda, där är det sedan i somras kriminellt att manipulera kilometerräknare. För att få en bild av hur utbrett fusket är med kilometerräknare har Insider kontrollerat några begagnade bilar som är till salu. Bilarna hittades i annonser på ”begagnade bilar till salu”. Insider valde att kontrollera bilar med märket Audi, men kunde ha valt ett annat bilmärke. På inte mindre än fem av de sex bilarna har det fuskats med kilometerräknaren – som mest med 16 000 mil.