Grannfejden

Grannfejden går på djupet i några av landets mest infekterade grannbråk. Men det är inte bara en exposé i asocialt beteende. Grannfejdens mål är att försöka lösa fejden och finna friden. Under ledning av Robert Aschberg och konflikthanteraren Jonas Gåde möter vi människor som av någon, ofta besynnerlig, anledning inte kan leva i fred med varandra. Med till synes enkla resonemang och kompromisser arbetar Aschberg och Gåde för att bit för bit desarmera den bomb de två intilliggande tomterna har utvecklats till.
 • Spela Säsong 5 - Avsnitt 1
 • Grannfejden
  43:52

  Avsnitt 1

  13 okt 2010

  I Romalyckan utanför Växjö råder sedan ett par år tillbaka fullt krig mellan Bibbi och det äkta paret Eivor och Anders. Oförskämdheterna står som spön i backen och så även polisanmälningarna. Men inget händer och läget är kritiskt. Bara en lösning återstår – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde. Om inte de kan lösa konflikten så kan ingen göra det…

 • Avsnitt 2

  14 okt 2010

  I sju år har Li och Lennart bråkat som hund och katt. Upprinnelsen till konflikten är en överkörd hundvalp. Lennart lovade att ge den en värdig begravning men istället använde han den som bete i en grävlingsfälla. Det skulle han inte ha gjort. Sedan dess har grannarna skytt varandra som pesten. Nu återstår bara en lösning – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde. Om inte de kan lösa konflikten så kan ingen göra det…

 • Avsnitt 3

  20 okt 2010

  I Hannabad utanför Markaryd i Småland pågår sedan några år tillbaka en av de märkligaste grannfejderna som Sverige skådat. Orsaken till fejden är en… sten. Stenkorkat kan tyckas. Men för den ene av kombattanterna, Alf, handlar det om en ögonsten från stenåldern. För grannen Roland och för alla andra handlar det om en vanlig gråsten. Positionerna är låsta och bara en lösning återstår för att säkerställa freden i Hannabad – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde. Om inte de kan lösa konflikten så kan ingen göra det… Utanför Markaryd i Småland ligger den lilla idylliska byn Hannabad. Men för Roland och hans fru Lilian blev pensioneringen och flytten till Hannabad allt annat än idyllisk. Efter att ha flyttat in i sitt drömhus och röjt sin mark hoppades de att få leva i lugn och ro. Men tydligen röjde de lite för noggrant. I sin iver hade de även flyttat på en sten som låg på grannen Alfs tomt. Och enligt Alf var det ingen vanlig sten. Det var en mycket speciell och dyrbar sten från stenåldern, på vilken stenåldersmänniskorna slipat sina yxor. En sten som Alf vårdade mycket ömt. Alf är övertygad om att Roland stulit hans dyrbara sten. Roland kan inte för sitt liv förstå vad Alf pratar om. För Roland ser alla stenar likadana ut. Men i ett försök till försoning har Roland letat efter Alfs speciella sten. På hans tomt gapar en enorm krater och överallt ligger stora stenbumlingar som vittnar om hans jakt på Alfs sten. Men Alfs sten lyser fortfarande med sin frånvaro. Aschberg och Gåde lyckas genom fina diplomatiska förmågor få Alf att förstå orimligheten i att Roland stulit hans sten. Och de låter tillverka en ny, mycket speciell sten. Men kommer Alf att finna sig i denna lösning?

 • Avsnitt 4

  21 okt 2010

  Storbonden och vägföreningen bråkar om vägunderhåll. Kan Aschbergs "kåtlek" få dem att bli sams? I Alunda utanför Uppsala är grannarna inte överens om hur vägföreningen ska skötas och ännu mindre om underhållet av själva vägen. Storbonden Arne som behöver nyttja vägen för att komma till och från sina åkrar anser att vägföreningen med styrelsen, Camilla, Staffan och Lena, fryser ut honom från viktiga beslut. Struntprat menar styrelsen som hävdar att Arne är ”markkåt” och att han förstör vägen med sina tunga maskiner. Positionerna är låsta och bara en lösning återstår för att säkerställa freden i Alunda – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde. Kan Aschbergs okonventionella ”kåtlek” få de stridande parterna att bli sams?

 • Avsnitt 5

  27 okt 2010

  I Skånska Brösarp bor tre sura tanter och en ännu surare gubbe. Men surheten är inte allt de har gemensamt. De har dessutom varsin hund. Och det är hundarna som fått människorna att surna till. Surmularna har nämligen fått för sig att hundarna inte gillar varandra. Men hundar kan inte tala och det verkar de sura människorna i Brösarp ha glömt bort. Därför har de nu bråkat med varandra i tio år. Suck. Positionerna är låsta och bara en lösning återstår för att säkerställa freden i Brösarp – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde. På Österlen i Skåne ligger Brösarp, känt för sin vackra, böljande natur och sitt lugn. Här bor Ulla med sin hund Roger. Ulla flyttade till Brösarp efter makens bortgång för att njuta av ett fridfullt liv tillsammans med Roger. Och allt vore frid och fröjd om det inte vore för att Ulla känner sig mobbad av ett antal andra människor med hund. Inger med hundarna Bill och Bull har gaddat ihop sig med det gamla lantbrukarparet Agnes och Börje med hunden Henke. De anser att Ullas hund Roger är galen eftersom han överfaller allt och alla, djur som människor. Det är nog inte hela sanningen. Aschberg och Gåde bjuder in hundexperten Fredrik Steen för att visa att hundarna nog trivs alldeles utmärkt tillsammans. Och om hundarna gillar varandra borde det inte vara omöjligt för människorna att komma överens. Eller?

 • Avsnitt 6

  3 nov 2010

  I den idylliska skärgården utanför Oskarshamn och Valdemarsvik bäddade två föräldrar för ett mäktigt släktbråk som pågått i decennier. De lämnade äganderätten till två hus och en vacker sjötomt till den ena dottern och nyttjanderätten till ett av husen till den andra dottern. Sedan dess, i över 25 år, har systrarna och deras barn bråkat med varandra. Som hundar och katter. Positionerna är låsta och bara en lösning återstår för att säkerställa freden i Kråkelund – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde.

 • Avsnitt 7

  8 dec 2010

  Rolf och Jessica är grannar och djurvänner. De skyr varandra som pesten. Bråket började med att Rolf gav Jessicas hundar varsin bit korv. De skulle han inte ha gjort. Hundarna fick ont i magen. Och Jessica blev sur. Då blev Rolf ännu surare. Och så har det fortsatt. Positionerna är låsta och bara en lösning återstår för att säkerställa freden i Annelund – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde. 70-årige Rolf flyttade till Annelund för att på sin ålders höst leva ett stillsamt liv tillsammans med sin hund Acke och sina katter. Det finns fina promenadstigar i skogen och det är lugnt och skönt. Tyvärr för Rolf så fanns även grannen Jessica där. Jessica påstår att Rolf hotat henne med att ”slå in dörren med en yxa”. Jessica kontrade med att släppa lös sin pappa på Rolf. Och han nöjde sig inte med att hota med att slå in dörrar. Han skulle ”slå in huvudet” på Rolf om han inte slutade bråka med Jessica. Och allt började med att Rolf bjöd Jessicas hundar på lite korv. Som de tyvärr fick ont i magen av. Jessicas hund ska även ha bitit Rolfs hund. Aschberg och Gåde rycker ut för att medla fred i Annelund. Vad kan vara bättre än att ta med de båda djurvännerna till djurparken i Borås…

 • Avsnitt 8

  15 dec 2010

  Gert är en envis man. För att få ner hastigheten på vägen utanför sitt hus har Gert helt sonika parkerat sin bil så illa att förbipasserande tvingas sänka farten. Det ogillar grannarna i bygden starkt. De svarar med att tuta – dygnet runt – varje gång de far förbi. Gert kontrar med att hota om att sälja huset till ett MC-gäng eller låna ut det till en eldfängd pyroman. Då tutar grannarna ännu mer. Och stoppar bananer i avgasröret på Gerts bil. Positionerna är låsta och bara en lösning återstår för att säkerställa freden i Saleboda och Fur – Grannfejdens två supermedlare, Robert Aschberg och Jonas Gåde.