• Avsnitt 1

  23 okt 2012

  I premiäravsnittet möter vi skojfriska skivbolagsdirektören Kent ”Ägget” Berntsen som bland annat har punkgruppen The Kristet Utseende i sitt stall. Han och hans vän Håkan ska ta sig fram på Vänern till Sjötorp där Göta Kanal börjar. Målet är att ta sig fram via kanalen till Karlsborg vid Vätterns västra strand där de ska arrangera en konsert och möta upp komikern ”Gula Gubben”. Men när navigeringssystemet stryker med mitt ute på Vänern blir det ett riktigt äventyr. Kommer de att åka vilse? Kapten Sonny har styrt M/S Bellevue längs kanalen sedan urminnes tider. När han inte står vid rodret skjutsar han turisterna i buss till och från båten samt sköter underhåll, biljettförsäljning och marknadsföring. Paret Lamberg bor invid kanalen och är två riktiga kaffe- och båtälskare. De håller koll på turlistorna för att inte missa att vinka åt förbipasserande båtar. Vi får också träffa Anders Donlau som är VD på Göta Kanalbolaget, företaget som drivit kanalen ända sedan starten. Han berättar varför han har Sveriges roligaste VD-jobb och presenterar oss dessutom för kanalens grundare Baltzar von Platen. Dessutom får vi följa med på båtarna, uppleva slussningsdramatik, träffa seglare och motorbåtsentusiaster och lära oss att mellan dessa två olika grupper pågår ett mer eller mindre uttalat krig. – Vi är två raser va, säger Uno som är på motorbåtssidan. Avsnitt 1 av 8.

 • Avsnitt 2

  30 okt 2012

  Kärleksgnabb, kamp mot klockan, slussningsdrama och Kicki Danielsson. Det blir mycket action när vi gör ännu en djupdykning i kanalen och får träffa fler karaktärer. Dessutom får vi reda på vad ”Skalman möter 2000-talet på hjul” betyder. Skojfriska skivbolagsdirektören Kent ”Ägget” Berntsen och hans kompis Håkan fortsätter sin resa mot Karlsborg där de har en konsert att arrangera. De kämpar mot klockan och gasar på mellan slussarna. Men med lång väntan vid broar och slussar ter det sig nästan omöjligt att hinna fram i tid. När dessutom en oinbjuden besökare rasar in i båten och klämmer Ägget när han njuter av en Irish coffe är det dags att dra för ridån. – Det är slussarnas fel! säger Ägget. På Karlsborgs camping har Kikki Danielsson gjort sig hemmastadd i en inredd stubbe. Hon ska uppträda på kvällens allsång och campingen sjuder av liv och rörelse. Campingens solstråle till chef heter också Kicki. Tillsammans med maken Christer och allt-i-allot Klas tar hon hand om Kikki Danielsson på bästa sätt. Ett moppegäng sprider skräck längs kanalen. De firar en väns 30-årsdag och ska inviga densamme i klubben. Men ett mandomsprov krävs. Och det innebär att ta skit. Bokstavligen. Paret Kay och Anette är på väg i båten Hon-O-Lulu till Göteborg. De berättar alla hemligheter om hur man håller kärleken vid liv och hur man får ett förhållande att blomstra. Om Kay är en passionerad man? – Nej, en pensionerad man är jag! säger han. Avsnitt 2 av 8.

 • Avsnitt 3

  6 nov 2012

  Göran visar oss världens största samling av diabetesföremål och sprutor. Han har samlat ända sen 1958. Peter är hovmästare på Sveriges största och enda glassrestaurang, Smultronstället i Söderköping, och ger sig på uppdraget att äta en kula av var och en av de 36 olika sorterna. Ägget och Håkan kommer äntligen fram till Karlsborgs camping och arrangerar där en konsert. I Norrköping lastas en bil med fest. Partyprissarna Calle, John och Rupert ska fylla båten och ta den hela vägen till Harrys i Motala. Och längs vägen tänker de jaga unga slussvakter. De raggsugna unga hanarna förlorar dock en nyckelspelare tidigt när han går för hårt på flaskan. När de ska slussa för första gången i Mem stöter de på problem. Slussen är tom på tjejer och den svenska sommaren gör sitt bästa för att fylla på vatten i kanalen. Skivbolagsdirektören Kent ”Ägget” Berntsen och hans kompis Håkan kommer äntligen fram till Karlsborgs camping där en skara musiker väntar för att underhålla hela kvällen. En av dem är den beryktade ”Gula gubben”. Avsnitt 3 av 8. Skådespelaren Kim Anderzon är berättarrösten som med värme tar oss med på en resa längs folkkära Göta Kanal. Möt karaktärerna som håller kanalen levande och som vigt sina liv åt den. En av dem är Kapten Sonny som styrt sin passagerarbåt längs kanalen sedan urminnes tider. Rutinerade brovakter, slussare och båtspotters. Seglarfolket som skyr motorbåtsfolket och vice versa. Dessutom utlovas drama i slussarna – själva anledningen till att kanalen kallas ”Skilsmässodiket”. Berättarröst: Kim Anderzon.

 • Avsnitt 4

  13 nov 2012

  Gamle oxen Sixten drar båtar längs kanalen. Men han gör det inte gratis. Han kräver minst sex kanelbullar för besväret, annars åker kaptenen i plurret. Kapten Sonny vet. Han har fått tusentals kyssar av Sixten genom åren. Före detta statsministern Ingvar Carlsson tar sig även han en tur på Göta Kanal. – Det tycker jag är en stor kulturupplevelse, säger han och drömmer sig tillbaka till pr-resan inför valet 1988. Nya bekantskaper dyker upp längs Göta Kanal. I Forsvik mässar missionären Daniel och hans farbror Anders för förbipasserande hedningar. Med blommor, sång och predikan vill de frälsa passagerarna. Mats, eller Mr Göta Kanal som han också kallas, är något av en expert på kanalen. I kontrolltornet där han jobbar har han full koll på vilka broar som ska öppnas. Han är född och uppvuxen vid kanalen och har registrerat samtliga förbipasserande båtar. Datum, klockslag, namn på båt, typ, nationalitet och riktning. Ingen har passerat obemärkt förbi. Det Mats inte vet om kanalen är inte värt att veta. Avsnitt 4 av 8.

 • Avsnitt 5

  20 nov 2012

  Christer och Sari har precis blivit med båt och fixar det sista inför premiärturen. Det är deras första gemensamma semester någonsin och de har lagt ner ett enormt arbete på att få båten sjöduglig. Kanalmissionären Daniel ordnar loppis till förmån för Colombias gatubarn och har kommit över ett gigantiskt lager toalettpapper som han säljer till ett riktigt passa på-pris. Det blåser upp till storm på Karlsborgs Camping där dansbandsfantasterna Conny och Bea slagit läger med husbilen. – Nu är det sommar, då ska vi vara ute. Punkt slut. Hunden har päls! säger Conny. I Söderköping vaknar bröderna Tobias och Jocke upp för ännu en dag med nya möjligheter att hjälpa förbipasserande båtar i land. Bröderna är två riktiga båtfantaster och tills de kan köpa sig en egen ger de gärna förbipasserande en hjälpande hand. Avsnitt 5 av 8.

 • Avsnitt 6

  27 nov 2012

  – Där framme har du seglaren hörru. De hälsar inte och de väjer inte. De jävlarna. De är ett folk för sig, säger Christer. Christer och Sari har lagt ner hundratals timmar på sin nyinköpta begagnade båt och har slutligen kastat loss för den efterlängtade premiärturen. Men det dröjer inte länge innan de stöter på problem som kan äventyra hela semestern. Kapten Sonny sköter inte bara rodret, marknadsföringen, biljettförsäljningen och skötseln av M/S Bellevue. Han står även för underhållningen. Han skojar friskt med sina passagerare och spelar dragspel när det är dags för partykryssning. Det är nämligen en mycket speciell dag i kanalens historia. Kanalen fyller 180 år. Missionären Daniel är också en man med många talanger. Han gör 2000 armhävningar varje dag och sägs ha slagit några rekord. Nu tränar han för ett kommunmästerskap i hopprep och visar sina färdigheter i gymnastiksalen. Söderköpingsbröderna Tobias och Jocke hjälper till med båtarna så fort de får en ledig stund. – Det är för fint för att flytta härifrån. Inte för alla pengar i världen, säger Tobias. Avsnitt 6 av 9 (ett extra avsnitt har tillkommit).

 • Avsnitt 7

  4 dec 2012

  – Mycket mer djävulskap än så här kan det inte bli på en semester, säger Christer. Han och Zarihs semester är hotad då de råkat ut för ett missöde och måste vända skutan mot varvet i Motala. – Ska man summera resan så hade vi i alla fall tur med vädret, säger Zarih. Mr Göta Kanal, eller Mats som han heter, är en båtälskare av rang. När han var sju år gammal väcktes intresset för Göta Kanal och alla båtar som trafikerar sträckan. Det finns dock en båt som har en mycket speciell plats i hans hjärta: Diana. Mats har registrerat alla förbipasserande båtar genom åren och idag är en mycket speciell dag. Idag är första gången sedan 3 juli 1982 som passagerarbåtarna Diana, Juno och Wilhelm Tham passerar Mats brovaktarstuga på en och samma dag åkandes åt samma håll. Missionären Daniel är ett riktigt muskelpaket. Han klättrar i rep, hoppar hopprep och gör armhävningar så fort han får en chans. Och nu ska han visa sina färdigheter med hopprepet inför en förväntansfull publik. Det är kommunmästerskap på gång och Sveriges Radio är på plats. Bröderna Joakim och Tobias har lämnat båtarna för ett tag och visar istället upp sina sång- och buktalartalanger när dödskallen och apan dyker upp. Avsnitt 7 av 9 (ett extra avsnitt har tillkommit).

 • Avsnitt 8

  11 dec 2012

  För Mr. Göta kanal stundar en viktig händelse. För första gången på 30 år passerar kanalbåtarna Juno, Diana och Wilhelm Tham Forsviksslussen på samma dag. För Mats, som varje kväll pussar en bild av M/S Diana, är detta som julafton gånger tre. En man vid namn Anders står vid Vänerns strand tillsamman med ett antal ex-militärer från Ukraina. Gruppen kallar sig Commander. Varje år samlas de ukrainska herrarna för att segla över någon form av vätska tillsammans. De firar Ukrainas självständighet på detta vis. Nu har de byggt en flotte och placerat ett gult partytält ovanpå. Göta kanal ligger framför dem. När Karlsborgs fästning invigdes i början av 1800-talet fanns det alla möjligheter att höra kanoner ljuda. Men så är inte fallet 2012. Om inte Göta kanals VD, Anders Donlau, är i farten det vill säga. När en ny gästhamn ska invigas i just Karlsborg, ja då åker den ceremoniella salutkanonen fram. Vädret är inte det bästa. Men vad gör väl det? Mr Göta Kanal, eller Mats som han heter, skiner som en sol. Han har väntat i 30 år på att få se kanalbåtarna Juno, Diana och Wilhelm Tham passera slussen i Forsvik – på en och samma dag. Nu händer det. Kanalmissionären Anders är minst lika spänd han. ”Vi vet att vi är lite annorlunda men vi trivs med det”, konstaterar han. Avsnitt 8 av 9

 • Avsnitt 9

  18 dec 2012

  Missnöjet sprider sig på den ukrainska flotten. Vodkan är slut och en kamp mot klockan pågår. Flyg hem till Ukraina väntar, men det är inte säkert att de hinner igenom den sista slussen. På Tuffe Viktor är stämningen däremot på topp. Vännerna Håkan och Ejvin har tagit sig igenom fem kanaler på fem år och kan vänta sig en medalj av Göta Kanalbolagets VD Anders Donlau när de kommer fram till Mem. Sommaren 2012 går mot sitt slut och överallt längs kanalen råder feststämning. – Helium? Nej det behövs inte. Man kan prata konstigt i alla fall, säger Jocke. Jocke och lillebror Tobias är uppe i varv rejält. Det ordnas kanaldans och bröderna spexar och laddar med korv och köttbullar. Tobias vann en buggtävling i Norrköping en gång. Något som fick storebror Jocke att gråta av lycka. – Dans är mitt liv, säger Tobias. Conny och Bea packar ihop och beger sig hemåt med husbilen. Kapten Sonny gör M/S Bellevue redo för vintervila. Kicki stänger Karlsborgs Camping. Det är dags att summera säsongen och Göta Kanalbolagets VD Anders Donlau är säker på sin sak: – Det är en av våra bättre säsonger, säger han. Avsnitt 9 av 9 (ett extra avsnitt har tillkommit).