• Avsnitt 1

  24 mar 2013

  Följ med trädgårdsexperten Peter Englander till en dold värld fylld av lustgårdar. Överallt i Sverige finns eldsjälar som odlat sina trädgårdar i åratal, mästerverk som bara de närmaste fått se. Nu har Englander tio program på sig att hitta Sveriges vackraste trädgård bland de 20 nominerade. Till sin hjälp har han en meriterad expertjury. De kommer att vända på varje tuva och titta bakom varje buske för att kunna dela ut det åtråvärda priset. På vägen träffar vi hängivna trädgårdsägare som ger sina bästa tips för hur du själv ska få en lika vacker trädgård. Trädgårdsexperten Peter Englander är Österlensprofilen som under ett antal år har drivit handelsträdgård i Simrishamn. Han är främst känd för sin starka kärlek till Medelhavsträdgården, men är nu i mars aktuell med boken ”Första spadtaget” om hur man skapar den typiska svenska trädgården. Tidigare har han skrivit ”Livet i solen: skapa din egen Medelhavsträdgård” och ”Medelhavsträdgård på svenska”. I första avsnittet inleder Peter sin svenska trädgårdsresa i Vitaby på Österlen. Där har Henrik Valentin och Carl E Blomberg skapat en romantisk dröm på 1500 kvadratmeter med sin vildvuxna cottage garden som har egenbyggd ruin och en liten kanal som mynnar ut i en damm med vackra vattenväxter. Därefter åker Peter vidare till Kersti och Gunnar Lundgren i Baskemölla som förvaltar en trädgård som på 1940-talet ansågs vara byns vackraste. Frågan är hur den ser ut idag. Den här veckan gör Peter också ett inspirationsbesök hos Peter Korn, en trädgårdsexpert som vill få hela världens växter att trivas i det svenska klimatet. Han återskapar växtmiljöer från Asien, Sydamerika och andra platse. I Peter Korns landskap finns ökenkaktusar som har egna paraplyer och ett konstgjort Grand Canyon med växter från västra USA och Kaukasus. Juryn: Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård Maria Andersson, trädgårdsdesigner Hannu Sarenström, författare och trädgårdsexpert Avsnitt: 1 av 10

 • Avsnitt 2

  31 mar 2013

  Vi åker även till Onsala där Göran visar upp sin pojkdröm, en fantastisk trädgård med siktdjup, illusioner och ett vårdträd vars kärna kommer från Görans barndomshem i Småland. Avsnitt 2 av 10.

 • Avsnitt 3

  7 apr 2013

  I den här trädgården finns det också något så modernt som ett insektshotell! Peter Englander besöker också en trädgård som ligger mitt i skogen i uppländska Knivsta, bredvid två stora tjärnar. Här samsas den tuktade delen med det vilda och de granskott som letar sig innanför tomtgränsen kontrolleras med säker hand. Avsnitt 3 av 10.

 • Avsnitt 4

  14 apr 2013

  Han åker också till en liten, prunkande trädgård mitt i Malmö city, där färgskalor och harmoni råder. Avsnitt 4 av 10.

 • Avsnitt 5

  21 apr 2013

  Detta gjorde Agneta för tolv år sedan och grävde ner rummet i sin radhusträdgård. Peter Englander åker även till en trädgård i Västa Frölunda som domineras av ett stort berg, och på detta berg växer det massor av blåbär och färgglada perenner. Avsnitt 5 av 10.

 • Avsnitt 6

  28 apr 2013

  Han åker även till en etageträdgård i Alnö utanför Sundsvall och här får han massor av bra tips på hur man kan använda rostig plåt. Avsnitt 6 av 10.

 • Avsnitt 7

  5 maj 2013

  Det är en gammal allmogeträdgård med stomme från 1850-talet och som i dag prunknar i överflöd av gammeldags rosor. Han besöker också Viktoria i Tvååker på västkusten som har en trädgård uppdelad i hela sju olika trädgårdsrum, alla smakfullt dekorerade i sin egen stil. Avsnitt 7 av 10.

 • Avsnitt 8

  12 maj 2013

  Det är Kenneth Lorentzon som visar upp sin trädgård som är smockad av ovanliga träd och växter och där Lone Jönsson står för en smakfull design. Peter åker också till ett buxbomsrike i Höganäs som inte liknar någonting annat. Här dominerar buxbomen i runda former, inspirerade av Himalayas bergstoppar. En verkligen spektakulär trädgård! Avsnitt 8 av 10.

 • Avsnitt 9

  19 maj 2013

  Här har Ann med gröna fingrar, aggressiva växter och stor odlingskunskap, lyckats skapa en prunkande djungel mitt i ett villaområde. Han besöker även en ekologisk trädgård i en gammal äppellund i Skåne. Eva Mathiasson vattnar enbart sin trädgård med regnvatten, och allt styrs av strävan att spara just vatten. Avsnitt 9 av 10.

 • Avsnitt 10

  26 maj 2013

  Den här veckan ska juryn, bestående av Viveka Ljungström, Maria Andersson och Hannu Sarenström kora en värdig vinnare. Avsnitt 10 av 10.

Om du gillade Trädgårdstoppen kanske du också gillar...