• Slottsliv
  44:02

  Avsnitt 1

  21 sep 2010

  Denna episod: Följ med Peder Lamm på en resa till ett Sverige av tinnar och torn, slott och herresäten. I Slottsliv berättar antikexperten Peder Lamm historierna om tio svenska slott och människorna som har bott där genom århundradena. Men vi får också möta dagens slottsägare, som berättar om livet som slottsherre i ett modernt samhälle. I premiäravsnittet får vi följa med till TV-profilen Carl Jan Granqvists herresäte Saxå utanför Filipstad. Peder Lamm tar oss också med in i slotten och visar oss dyrgriparna som har samlats av generationer slottsherrar, allt från möbler och tidstypiska stilar till konst och kuriosa. Dessutom får vi en inblick i de nuvarande ägarnas slottsliv. Hur får man ett slott att gå runt ekonomiskt i 21:a århundradet? Hur ser deras vardagssysslor ut och vad är det för verksamhet som driver slottet och dess ägor? Del 1:10.

 • Avsnitt 2

  28 sep 2010

  Denna episod: Öveds kloster från slutet av 1700-talet är ett av landets mest påkostade slott. Att kliva in där är som att resa 250 år tillbaks i tiden. Den friherrliga familjen Ramel har varit noga med att bevara arvet från förfäderna intakt.

 • Avsnitt 3

  5 okt 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv besöker Peder Lamm Trollenäs slott i Skåne, ett herresäte med anor från 1300-talet. Slottet bebos sedan 1600-talet av ätten Trolle, vars mystiska vapen är ett halshugget troll. Peder Lamm tar oss med på en resa till den svenska stormaktstidens praktfulla salonger, men ger även svar på varför man väljer ett lemlästat sagoväsen som vapensköld. Del 3:10.

 • Avsnitt 4

  12 okt 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Ellinge slott utanför Eslöv, ett av Skånes äldsta gods med anor från 1100-talet. Från medeltiden och framåt har slottet tillhört både Danmarks och Sveriges mäktigaste ätter, men 1950 köptes det av byggbolaget Skanskas grundare Ernst Wehtje. Idag drivs det av hans barnbarns barn Mikael. Del 4:10.

 • Avsnitt 5

  19 okt 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Engsö slott, ett av landets mest anrika slott som hemsöks av inte mindre än tre spöken. Slottet har anor från 1100-talet och drivs sedan 1710 av familjen Piper, som under många år var en av landets mäktigaste släkter. En av Sveriges mest kända spökhistorier kommer från Engsö slott och handlar om Brita Bååt, en enligt legenden ovanligt elak kvinna som var gift med slottsherren Arvid Posse, som tog över Engsö 1593. Hon ska ha kommit för tidigt till kyrkan på julafton och hamnat i de dödas julotta, varvid hon jagades ut ur kyrkan av sina två framlidna makar. Den ena rispade henne med sin värja, den andra kastade en sten efter henne. Brita Bååt ska ha svimmat av skräck och dött tre dagar senare. Stenen som kastades ska fortfarande finnas kvar i kyrkan. Dessutom sägs Karl XII:s hovnarr samt en hund spöka på slottet. Del 5:10.

 • Avsnitt 6

  26 okt 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Grönsöö slott utanför Enköping. Slottet byggdes av riksrådet Johan Skytte 1607-1611 för att stärka hans nya samhällsställning när han hade blivit utnämnd till prins Gustav II Adolfs lärare. Grönsöö var ett av få slott som byggdes under den fattiga perioden i början av 1600-talet då Sverige var uttröttat av både inbördeskrig och krig mot sina grannländer. Del 6:10.

 • Avsnitt 7

  2 nov 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Dylta Bruk utanför Örebro, som förvaltade Sveriges enda svavelfyndighet från början av 1580-talet. Svavlet var en av huvudingredienserna i krut, något som behövdes i riklig mängd när de svenska arméerna härjade under stormaktstiden på 1600-talet. Idag drivs Dylta Bruk av friherrliga paret Carl-Gustaf och Viveca Åkerhielm. Peder Lamm bjuds under sitt besök bland annat på surströmming och sång av pensionerade operasångerskan Viveca. Del 7:10.

 • Avsnitt 8

  9 nov 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Fullerö slott utanför Västerås. Slottet med anor från medeltiden har bebotts av stormaktens ledande ätter, såsom Tott, Bååt och Oxenstierna. Sedan 1687 ägs slottet av släkten Cronstedt. 1995 blev Fullerö första slott att undantas från lagen om fideikommissens avskaffande, vilket innebär att slottet inte delas upp enligt normala arvslagar utan bevaras i släkten. Del 8:10.

 • Avsnitt 9

  16 nov 2010

  Denna episod: I veckans avsnitt av Slottsliv åker Peder Lamm till Marsvinsholm, sagoslottet utanför Ystad som en gång besöktes av Carl von Linné. Slottet byggdes på 1600-talet av en mäktig dansk adelsman som hette Otto Marsvin. Idag bebos slottet av familjen Iacobaeus. Peder Lamm får sova i Kungarummet, som sägs ha varit Karl XIII:s favoritrum när han kom på besök. Del 9:10.

 • Avsnitt 10

  23 nov 2010

  Denna episod: I säsongsavslutningen av Slottsliv besöker Peder Lamm pampiga Tidö slott utanför Västerås. Tidö slott är idag känt bland annat för sitt leksaksmuseum och att skådespelaren Mikael Persbrandt kör rally för Team Tidö slott. Men slottets största kändis genom tiderna heter Axel Oxenstierna, rikskansler och en av stormaktstidens förgrundsfigurer. Oxenstierna byggde Tidö slott med start 1625 och hans paradrum står orört än idag som ett vittnesmål över en svunnen epok. Del 10:10.