Se programmetSäsong 1 - Avsnitt 1

Favorit

Säsong


Den osunda livsstilen drabbar sällan bara en utan ofta hela familjen. I Min stora lata familj är det dags för dramatiska förändringar. Vi får följa en helt vanlig familj i Stockholmsområdet under tre månader. De har osunda mat- och motionsvanor och behöver lägga om sin livsstil. Familjen får hjälp av TV3:s team som består av en motiverande programledare, en personlig tränare och en kostrådgivare. Programledare är Sofia Rågenklint och Martin Lidberg är träningscoach.

 • Avsnitt 1

  Kakor, chips, läsk, pizza och öl. Orkeslöshet och inaktivitet. I Min stora lata familj träffar Sofia Rågenklint familjer som vill ha professionell hjälp med att ändra livsstil och må bättre. Träningscoachen Martin Lidberg och kostrådgivaren Camilla Rova tar sig an familjerna och hjälper dem till en sund och långsiktig förändring. Under tre månader följer vi familjernas med- och motgångar. – Jag vill att mina kids ska vara sunda och må bra, säger tvåbarnsmamman Jessica Darbom i premiäravsnittet. En osund livsstil drabbar ofta hela familjen. I Min stora lata familj är det dags för dramatiska förändringar. Familjen Darbom vill ha hjälp av TV3s team att bryta sina dåliga vanor. Fredagsmys har blivit ”fem dagar i veckan-mys” och familjen skyller på ren lathet. Mamma Jessica är känsloätare och plågas av dåligt samvete över att ha fört över sitt beteende på barnen: Saga 13 år och Maja 10 år. Ur skafferiet rensar kostrådgivaren Camilla Rova ut stora mängder chips, läsk, kakor, öl och färdigmat. Familjen ska hitta tillbaka till god hälsa bland annat genom naturliga råvaror och tallriksmodellen. Träningscoachen Martin Lidberg sätter ihop ett träningsprogram som ska få fart på familjen och väcka träningsglädje: promenader, simning, löpning, basket, ridning och cykling. När programledare Sofia Rågenklint gör ett återbesök efter tre månader är det en betydligt hälsosammare och mer harmonisk familj som träder fram. Och pappa Anders har ett nytt mål: – Jag siktar på Marathon nästa år. Inget snack om saken. Avsnitt 1 av 8.

  Publicerad: 13 jun 2013

 • Avsnitt 2

  Familjen Hedjerson hinner aldrig laga mat och har proppat frysen full av färdigrätter. I skafferiet finns ett aldrig sinande lager av chipspåsar. Mamma Jacqueline har haft ett gymkort i flera år, men tränar inte. Att familjen behöver hjälp med att ändra livsstil står klart. Äldste sonen Douglas, 14 år, lider av högt blodtryck efter för mycket stillasittande framför datorn. – Jag är jättelat, det kan jag erkänna, säger han. Douglas har usel kondition och vill gå ner under 100 kg för att få ork att springa. Hans lillebror Nicholas drömmer om magrutor. Mamma Jacqueline har ont i knäna och har tappat orken. Pappa Christers skjortor sitter spänt över magen. Alla riskerar de att utveckla sjukdomar senare i livet om de inte ändrar sin livsstil. Våra experter Martin Lidberg och Camilla Rova försöker hjälpa familjen och framför allt ge barnen de bästa förutsättningarna för att må bra och vara hälsosamma och friska. Efter tre månader gör Sofia Rågenklint ett återbesök. – Jag hoppas verkligen att vi fortsätter hålla kosten och träningen och allting. För man mår så fruktansvärt bra av det, säger Douglas. Avsnitt 2 av 8.

  Publicerad: 20 jun 2013

 • Avsnitt 3

  Familjen Carlsson brukade träna ofta och mycket, men har på senare år lagt av helt. Pappa Niclas tränade på elitnivå och var svensk mästare i slägga. Men efter en skada tappade han formen och drabbades även av diabetes. Mamma Ingela röker och säger sig ha kvar graviditetskilona trots att barnen Emelie och Simon hunnit bli tonåringar. Nu vill hela familjen få hjälp med att ändra livsstil och må bättre. Kostrådgivaren Camilla Rova tar en närmare titt på deras matvanor och upptäcker att samtliga familjemedlemmar äter som om de vore elitidrottare. Men det är de inte. I köksskåpen finns enorma mängder chips och frysen är fylld av färdigrätter. Familjen har allt att vinna på en livsstilsförändring och måste hitta tillbaka till träningsglädjen. Martin Lidberg tar med hela familjen till en idrottsanläggning för ett tufft friidrottspass. – Det var nog tjugo år sedan jag var så här svettig i en idrottshall, säger Niclas. Med hjälp av näringsrik kost, konditions- och styrketräning samt ett och annat kast med slägga är det en gladare och betydligt hälsosammare familj som nu träder fram. Pappa Niclas resultat är minst sagt förbluffande och mamma Ingela har fimpat för gott. Avsnitt 3 av 8.

  Publicerad: 27 jun 2013

 • Avsnitt 4

  Mamma Camilla har tidigare varit aktiv och sysslat med olika sporter, men lider nu av övervikt. – Jag mår skitdåligt. Jag orkar ingenting, säger hon mellan tårarna. Yngsta barnen Rasmus 13 år, och Linus 12 år, vill gå upp i vikt, röra sig och äta bättre: – Jag blir besviken när de kommer hem och lägger fram en pizza på bordet. Kan vi inte bara skala lite potatis och göra fisk eller någonting? säger Linus. – När man blir stor vill man ju inte sitta i en soffa och äta pizza hela tiden. Det vill inte jag i alla fall, fortsätter han. När kostrådgivare Camilla Rova tittar närmare i familjens kök blir det uppenbart vad som är en stor del av problemet. Kylskåp och skafferi bjuder på grädde i mängder, mättade fetter och kolhydrater. Maten behöver anpassas efter mamma Camillas och pappa Johans behov att tappa några kilon och barnens behov av mer energi för att växa. Kostrådgivare Camilla visar familjen några mer hälsosamma alternativ i köket och ger dem en kostplan att följa. – De äter under all kritik. Det är mycket chips, och grädde i allt. De rör sig ingenting, säger träningscoach Martin Lidberg. Martin testar familjens kondition på den obligatoriska hinderbanan och det blir med katastrofala resultat. Martin lägger upp ett träningsprogram som innefattar styrketräning för att barnen ska kunna bygga upp ett starkt skelett. Dessutom blir det ett besök till idrottshallen för ett tufft första pass badminton för hela familjen. Nu gäller det att de sköter träningen och får in den som en naturlig del i vardagen. När Sofia Rågenklint gör ett återbesök tre månader senare är familjen betydligt gladare, mer aktiv och hälsosam. Avsnitt 4 av 8.

  Publicerad: 4 jul 2013

 • Avsnitt 5

  Mamma Lotta är väldigt nöjd med allt i livet, förutom sin form. Hon vill tappa de 20 kg som hon lagt på sig, och komma tillbaka till den kroppsform som hon hade för några år sedan, då hon kände sig snygg. Barnen Linnea, 19 år, och Ludwig 14 år, skulle också må bra av en livsstilsförändring. – Jag äter godis, och sen frukost, säger Ludwig om sina matvanor. Oftast består familjens frukost av marmeladmackor och chokladdryck. Kostrådgivaren Camilla försöker få familjen att glömma skräpmaten och håller en liten smakskola med dem för att de ska börja vänja smaklökarna vid nyttigare råvaror. Träningscoach Martin testar familjens form vid den obligatoriska hinderbanan. – När jag såg Martins jäkla bana, så kände jag, undra om han har pratat med Fonus, säger Lotta. Efter tre månader är det en ny, fräschare och gladare familj som träder fram. Avsnitt 5 av 8.

  Publicerad: 11 jul 2013

 • Avsnitt 6

  Pappa Kristian och sonen Liam, 15 år, lider av astma. Dottern Lärke, 9 år, är väldigt förtjust i onyttigheter. -Min ödla Agata äter mer grönsaker än vi i familjen, säger hon. Föräldrarna Kim och Kristian är ostrukturerade kring matlagningen. Det blir mest snabba rätter i veckorna och stressen skapar en hel del irritation. Mamma Kim är orolig för familjens hälsa då hennes egen pappa drabbats av hjärtinfarkt. Speciellt orolig är hon för maken Kristian som har väldigt mycket på jobbet och sover dåligt. Träningscoach Martin Lidberg och kostrådgivare Camilla Rova hjälper familjen att återvinna balansen i sin tillvaro. Den obligatoriska hinderbanan som är till för att mäta familjens framsteg blir en tuff utmaning. -Jag är döende, säger Kristian mellan flämtningarna. Martin Lidberg försöker som vanligt inspirera och motivera, och pusha. Familjens hälsa ska förbättras på sikt och under tre månader följer vi deras resa mot en betydligt hälsosammare och friskare vardag. Avsnitt 6 av 8.

  Publicerad: 18 jul 2013

 • Avsnitt 7

  Sonen Felix, 16 år, sitter mest på sitt rum framför datorn, och middagar tillsammans hela familjen är sällsynta. Mamma Marléne plågas av dåligt samvete att ha fört över sina dåliga matvanor på sonen. Hon har ingen kondition och ork och känner sig inte nöjd med sig själv. Hon har dock ett tydligt mål. Det finns en klänning som hon gärna vill komma i igen. Kostrådgivaren Camilla Rova hjälper familjen att lägga upp en kostplan för att få tillbaka rätt sorts energi i hushållet. Och träningscoach Martin Lidberg testar familjens form i hinderbanan och skickar Marléne och maken Björn på danskurs. Felix behöver en morot istället för en piska och får prova på parkour. Avsnitt 7 av 8.

  Publicerad: 25 jul 2013

 • Avsnitt 8

  Kostrådgivaren Camilla Rova har en hård nöt att knäcka med en sockerberoende familj vars enda relation just nu är att ligga i varsin soffa och kolla på TV. Pappa Uffe somnar på soffan varje kväll. Mamma Åsa har problem att få tiden att räcka till. Sonen Max, 10 år, vill gärna spela pingis med familjen, men det är ingen som orkar. Träningscoach Martin tar med hela familjen till ett äventyrsbad där de kan simma och röra på sig. Det visar sig att familjen hamnat i en negativ spiral och att de har dåliga självbilder. Camilla tvingar dem att säga positiva saker till varandra och sig själva. Något som visar sig svårare än de tror. Avsnitt 8 av 8.

  Publicerad: 1 aug 2013