• Avsnitt 1

  11 apr 2013

  Alexander Nilson drar igång femte säsongen av Kniven mot strupen med att besöka klassiska Brännebrona gästis utanför Mariestad. Motellet är en av Sveriges få byggnader i amerikansk space age-stil från 1950-talet. Men om arkitekturen andas rymdålderns framtidsoptimism är hoppet inte lika stort för den skuldtyngda krögaren Erland. Han har snarare flugit in i ett svart hål och hade helst behövt hjälp av Blixt-Gordon. Alexander Nilson bestämmer sig för att omvandla krogen till en klassisk amerikansk diner. Drömmen är att uppnå krogens glansdagar på 1960-talet då 15-20 bussar om dagen stannade vid Brännebrona. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 1 av 9.

 • Avsnitt 2

  18 apr 2013

  Krögaren Maged ville skapa ett Operakällaren i Bålsta utanför Stockholm. I stället hamnade han i en ekonomisk källare. Nu går hans dåliga humör ut över personalen, som får höra att de ska stoppa potatisen i sitt a***e och liknande rekommendationer. Alexander Nilson tycker att restaurangens vackra läge vid sjökanten är idealiskt, han måste bara få ordning på Mageds galna humör. Och kompetensen i köket förstås. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 2 av 9.

 • Avsnitt 4

  25 apr 2013

  Krögaren har ingen som helst erfarenhet av att driva restaurang och personalen tar inte ansvar för verksamheten. Konkursen väntar runt hörnet om inte Alexander Nilson kan vända trenden. Avsnitt 4 av 9.

 • Avsnitt 5

  2 maj 2013

  Strandbaren på idylliska Öckerö har det perfekta läget för en skärgårdskrog. Med utsikt över Bohusläns kust kan gästerna inta en supé på havets läckerheter. Problemet är bara att restaurangen inte serverar några läckerheter. Snarare liknar maten något på en trött förortspizzeria. Resultatet är förstås en krog utan gäster och en skuldtyngd ägare som lider av utmattningsdepression. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 5 av 9.

 • Avsnitt 6

  9 maj 2013

  Garlic House i Ronneby brukade vara en populär krog med kö ut på gatan. Men efter två rån är krögare Saleh Mustafa en bruten man med en krog som sakta förfaller. Dessutom är Garlic House ovanligt förvirrande för kunderna. På insidan ser det ut som en allmogestuga i fjällen, medan köket saknar vitlöksrätter sitt namn till trots. Alexander Nilson bestämmer sig för att renodla konceptet, något som blir en succé för både krogen och gästerna. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 6 av 9.

 • Avsnitt 7

  16 maj 2013

  Kolbäcks gästgivaregård har hållit öppet varje dag sedan den svenska stormaktstiden. Här har kungar och karoliner bott och dinerat sedan 1670. Men idag är glansdagarna långt borta. Den förra ägaren dog utfattig efter börskraschen 1991 och nu kämpar paret Koskela mot dammråttorna som springer genom de tomma debitkolumnerna. De har inte ens råd med en kock och deras verksamhet liknar mer Fawlty Towers än ett av Sveriges finaste gästgiverier. För Alexander Nilsons blir den enorma verksamheten en av hans tuffaste utmaningar. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 7 av 9.

 • Avsnitt 8

  23 maj 2013

  I Mörrum finns Restaurang Mona-Lisa. Men här ler hon inte hemlighetsfullt utan av skam över hur usel krogen är. När ägaren Ivan Stojkovskis matlagande sambo lämnade honom rasade hela verksamheten. Det slutade med att Ivan till sist kollapsade av stress och låg medvetslös i 40 minuter tills ambulansen kom. När Alexander Nilson kommer till Mörrum möts han av den sämsta krog han varit på. Den är skitig, har dåliga råvaror, usel tillagning och det tar en evighet att få den äckliga maten. Alexander har bara ett betyg att ge gästerna. - Välkommen till helvetet. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 8 av 9.

 • Avsnitt 9

  30 maj 2013

  Idyllen Degernäs herrgård borde vara en drömmiljö för en krögare. Men för Monica Askerlund har det blivit en mardröm. När hon tog över gården trodde hon att Degerfors befolkning längtade efter ett alternativ till sina tio pizzerior. Nu står krogen tom och Monica arbetar dygnet runt för att rädda sin ekonomi. Efter att ha blivit besviken på tidigare personal vågar hon inte släppa kontrollen och har bara varit ledig en enda dag på ett år. Självklart blev det kaos den dagen. - Jag mår skit. Det är inte värt det, det är inte värt det, säger hon till Alexander Nilson. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 9 av 9.

 • Avsnitt 3

  6 jun 2013

  Vårens sista utryckning gör Alexander Nilson till Gäddede hotell på gränsen till Norge. Hotellets restaurang är viktig för bygdens turism, men för att den ska överleva krävs en kraftig höjning av både kompetens och ambition. – Det finns hur mycket som helst att styra upp för att Gäddede hotell ens ska få kalla sig en korvkiosk, säger Alexander Nilson. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet.

Om du gillade Kniven mot strupen kanske du också gillar...