• Avsnitt 1

  2 maj 2012

  Alexander Nilsson drar igång fjärde säsongen av Kniven mot strupen med sin största utmaning hittills. När han anländer till hamnstaden Göteborg möts han inte av ett skepp i sjönöd, utan snarare av ett vrak i behov av bärgning. Givetvis heter restaurangen Glenns, det är ju ändå Göteborg. Och givetvis lagar ägaren Albin all mat i mikrovågsugn. Har du någon gång ätit hans mat så kommer du inte tillbaka. Medelhavet är konceptet, men det känns mer som en uppstigning ur Marianergraven när Alexander kavlar upp ärmarna och hugger tag i problemen. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 1 av 8.

 • Avsnitt 2

  9 maj 2012

  Restaurang Altona har ett idylliskt läge mitt på stora torget i Sölvesborg och ser ut att vara ett mysigt ställe. Men skenet bedrar. Det äkta paret Florin och Marie Cutata har tappat fotfästet efter alla motgångar med restaurangen och den dystra stämningen präglar hela deras verksamhet. Varken mat eller inredning lockar till sig några gäster och Alexander Nilson får en hektisk vecka. På fem dagar ska han lyckas blåsa liv i en allt annat än fungerande restaurang. Avsnitt 2 av 8.

 • Avsnitt 3

  16 maj 2012

  Birgitta Ghaderi lämnade ett välbetalt jobb i Stockholm för att uppfylla drömmen om en egen restaurang tillsammans med särbon Kamran. Men i stället för glamour och neonljus blev det en grillkiosk i Fagersta. Nåja, vän av ordning tycker förstås att en grillkiosk borde vara en guldgruva i en ort som Fagersta? Icke. Inte ens när Birgitta pimpar kiosken med karaokekvällar vill lokalbefolkningen infinna sig. Inte ens det sexiga nya namnet Swedbar får fart på matälskarna, och då ligger ju stället ändå i Sweden. Nu har Birgittas sista kronor drunknat i dålig bearnaise och allt hopp står förstås till Alexander Nilson. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 3 av 8.

 • Avsnitt 4

  23 maj 2012

  På 1600-talet blommade Söderhamn tack vare den berömda muskötindustrin. Men vapenindustrin är borta sen länge och staden för en tynande tillvaro med hög arbetslöshet. Kanske hoppades krögarna på Mousquet att en rustik krog döpt efter stormaktstiden skulle få Söderhamnsfolket att marschera in i raka led? Så kunde det ha varit om inte generalerna hade varit så inkompetenta. Nu är Mousquet på väg att förvandlas till krögarnas Poltava. När Alexander Nilson anländer får inredningen honom snarare att tänka på Asterix och Obelix än på 1600-talet. Men inte ens dessa två vildsvinsfrossare skulle äta vildsvin som smakar urin… I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 4 av 8.

 • Avsnitt 5

  30 maj 2012

  Ett grekiskt drama utspelar sig i Nässjö. Likt en svennematens Odysseus har Jannis Antoniadis seglat vilse bland plankstek och bearnaise. Samtidigt har hans matgäster låtit sig lockas av friare från andra exotiska kök, som passar på när Odysseus har gått på grund. Alexander Nilson inser att Jannis snabbt måste hitta hem till Grekland för att han ska kunna besegra friarna och återta sitt rike. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 5 av 8.

 • Avsnitt 6

  13 jun 2012

  Krögaren Peter drömde om att servera hälsosam mat till de nyinflyttade i exklusiva området Liljeholmskajen. Men konkurrensen i restaurangtäta Stockholm var tuffare än han trodde. Nu växer skulderna på Restaurang Våg likt en tsunami. Dessutom är lokalerna så stora att gästerna ser ut som ensamma båtar som guppar omkring på öppet hav. Och köket är spretigare än en turistfälla i Gamla stan, med både ärtsoppa och sushi på menyn. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 6 av 7.

 • Avsnitt 7

  20 jun 2012

  Kärt barn har många namn: Vattenhindret, järnsexan och nittonde hålet är bara några av de smeknamn som golfkrogar får. Men Sundbyholms golfrestaurang utanför Eskilstuna ligger nog närmare att döpas om till Missade cutten. Frågan är om ägarna Danne och Carro verkligen har grönt kort för att driva krog. I två år har de sakta men säkert sett sin drömrestaurang förvandlas till en krispatient som kräver ständig hjärtmassage. Men Alexander Nilson kan inte lova paret ett hole-in-one-mirakel, snarare måste de spela minst på par i 72 hål om gästerna ska komma tillbaka. I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från bland andra Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexanders bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 7 av 7.