• Avsnitt 1

    19 nov 2009

    Tårarna rinner och bråken rasar i premiären av Kniven mot strupen där stjärnkocken Alexander Nilson ska rädda konkurshotade familjekrogen Dal Cuore i Malmö. Namnet betyder ”från hjärtat”, men både kunder och recensenter tycker att restaurangen är stendöd sedan länge. När Alexander anländer för att ge akut hjärt- och lungräddning möts han av en svår kroginfarkt där kocken Julio skyller sin oätliga mat på ägarna, som skyller på Julio. Alexander tvingas stänga krogen för att skapa ordning i kaoset. Unga småbarnsföräldrarna Florenda och Besnik är belånade upp över öronen för att förverkliga drömmen om en spansk-italiensk bistro där mat och service kommer ”från hjärtat” – dal cuore. De älskar sina kunder och sin restaurang nästan lika mycket som de älskar sin tvååriga dotter Amilia som ofta är med på jobbet. Men på insidan av Dal Cuore är infarkten snart ett faktum. Gästerna möts av en meny tjock som en bok med 33 rätter som förvirrat hoppar mellan Italien och Spanien. Dessutom råder öppen konflikt mellan kocken Julio och ägarna, vilket sprider dålig stämning i restaurangen. Konflikten är så allvarlig att Julio riskerar sparken om han inte skärper sig. Men Alexander Nilsson har förståelse för Julio, som ensam ska hålla reda på 33 olika rätter samtidigt som han överöses av motstridig ordergivning från de dåligt organiserade ägarna. Innan Alexander Nilson kan börja arbetet med själva restaurangen måste han skapa fred mellan Julio, Florenda och Besnik. Dessutom måste han utse en tydlig restaurangchef för att få slut på den förvirrade ordergivningen. När han väl kommer igång med förändringsarbetet får dottern Amilia en stor och viktig roll… I Kniven mot strupen tar stjärnkocken Alexander Nilson sig an utmaningen att rädda tio krogar som står på ruinens brant. Alexanders metod är att med en liten del hård kritik och en stor del kärleksfullt engagemang försöka bygga upp krögarnas självförtroende igen. Alexander utnyttjar sin egen erfarenhet från Gondolen, Nils Emil och New York-krogen Akvavit för att hjälpa kriskrogarna att identifiera och komma till rätta med sina problem. Fakta Alexander Nilson: Har tidigare varit programledare i TV3 för Middagen och Kvällsmat. Alexander är rock’n’roll-kocken som lagat mat till storheter som Lou Reed och Red Hot Chili Peppers. Alexander bakgrund som kock är gedigen med restaurangskola och många år på olika guldkrogar exempelvis lyxkrogen Akvavit i New York, välkända Gondolen, Den Gyldene Freden, Nils Emil och Gourmet. Avsnitt 1 av 10 Säsong 1

  • Avsnitt 2

    26 nov 2009

    Ägaren av krogen Chateau Lounge i Halmstad får ett tufft uppvaknande i andra avsnittet av Kniven mot strupen. Medan krögaren själv drömmer om en stjärna i Guide Michelin hotar Alexander Nilson med att ringa hälsovårdsmyndigheten. - Förstår ni att ni kan förgifta människor? Det här är katastrof! Alexander Nilson får en chock när han inspekterar kriskrogen Chateau Lounge i Halmstad, som har skulder på två miljoner kronor. Krogen som har ambitionen att erbjuda lyx med inspiration från New York och Paris serverar pulvermos och rutten mat tillagad av en 19-årig nybörjare. Alexanders första uppgift blir att få ägare och personal att komma ut ur sin fantasivärld om stjärnor i Guide Michelin. I stället måste de förstå hur illa ställt det är och hur mycket hårt arbete som ligger bakom en framgångsrik krog. Framför allt måste ägaren sluta att annonsera för hundratusentals kronor och i stället lägga kraften på köket. Ingen annons i världen kan locka tillbaka en kund som har fått usel mat på tallriken.

  • Avsnitt 3

    3 dec 2009

    I 109 år har ångbåten S/S Norrtelje seglat i Stockholms skärgård. Men nu kan sagan snart vara slut. Ångbåtskrogen har svåra ekonomiska problem och gästerna lyser med sin frånvaro. Inte konstigt tycker Alexander Nilson, när gästerna serveras rutten sill som till och med skulle ha rönt missnöje hos en sjörövarbesättning. Krögaren Sandra har belånat hus och hem för att rädda sin krog på S/S Norrtelje i Norrtälje hamn. Men kocken Alexander Nilson är säker på att ångbåten snart kommer att gå i kvav om inte besättningen gör en drastisk kursomläggning. När han provsmakar menyn inser han snabbt att båten har seglat vilse i en dimma av motsägelsfulla anrättningar som varken hör hemma på havet eller i en klassisk skärgårdsmeny. Dessutom noterar han skräckslaget att personalen faktiskt inte är kompetent nog för att laga bra mat eller driva en krog. Risken är nu att kapten Sandra kommer att gå under med sitt skepp om inte den okunniga personalen snabbt lär sig såväl ekonomi som kvalitativ matlagning och hur man gör en smakfull presentation av krogen. Bara en sådan sak som att de bygger berg med köksavfall vid huvudentrén, något som får gästerna att vända vid landgången…

  • Avsnitt 4

    10 dec 2009

    Bilmekanikern Micke vet ingenting om mat. Ändå driver han Västgöte värdshus, en vägkrog där han serverar kött som mest liknar gummidäck. Alexander Nilson inser snabbt att den enda kocken i köket är mikrovågsugnen som tinar upp de oätliga halvfabrikaten. Om inte något drastiskt görs kommer krogen snart att köra i diket. I Habo på Vätterns västra strand ligger Västgöte värdshus, en vägkrog i en vacker träbyggnad med bedövande vacker utsikt över Vättern. Ett idealiskt läge kan tyckas…om nu maten hade varit lika attraktiv. Västgöte värdshus har en klassisk vägkrogsmeny bestående av halvfabrikat som pannbiff, spätta och hamburgare. Sten på börda är att personalen i köket inte ens verkar ha kompetens nog för att koka potatis. Alexander Nilson inser snabbt att den enda kocken i köket är mikrovågsugnen i hörnet. Men inte ens den behöver arbeta speciellt hårt, eftersom lokalen står tom för jämnan. Bilmekaniker Micke driver krogen med sin sambo Sandra, men nu tror de inte att de klarar vintern om inte kunderna börjar att strömma till. Alexander Nilsons råd är detsamma som alltid: LAGA GOD MAT! Alexander blir framför allt upprörd över att krogen serverar halvfabrikat, när den ligger mitt i Västergötlands bördiga jordbrukslandskap där några av landets bästa köttproducenter finns. Alexander tar med personalen till en bondgård för att köpa fint kött som blir grunden till en rustik och hemmagjord meny på Västgöte värdshus.

  • Avsnitt 5

    17 dec 2009

    Alla gäster försvann över en natt när Mahdi och Farid köpte Bykrogen i Lindome. Själva tror de att gästerna har bytt krog av personliga skäl. Alexander Nilson har en helt annan förklaring. - Det här är den största krogmässiga härdsmältan i modern tid, säger Nilson. På Bykrogen i Lindome råder total oordning när Alexander Nilson anländer för att provsmaka menyn. Farid verkar närmast förvånad när Alexander vill beställa mat. Det räcker med en enda gäst för att skapa total panik i köket. Farid och Mahdi springer omkring som yra höns och rotar i alla frysar. De erkänner till och med att de ibland avstår att servera så enkla saker som ärtor för att slippa rota längst ned i frysen. Farid och Mahdi är bekväma och okunniga helt enkelt. Att köket är rekordskitigt, fasaden och inredningen en katastrof och menyn full av dåligt tillagade halvfabrikat gör inte saken bättre. Dessutom bråkar de ekonomiskt pressade ägarna öppet inför gäster och annan personal. Det bästa är väl att låta Alexander Nilson själv sammanfatta sin syn på Bykrogen i Lindome. - Det här är den största krogmässiga härdsmältan i modern tid. Maten är genomusel, köket fallfärdigt, krögarna ljuger kunderna rätt upp i ansiktet, väntetiden är enorm och stället kryper snart iväg av alla bakterier. Och medan de faller ner i gyttjan bråkar de ihjäl varandra, säger han. Avsnitt 5 av 10 Säsong 1

  • Avsnitt 6

    14 jan 2010

    Den här veckan åker Alexander Nilson till natursköna Lissma i Stockholms utkanter. Där har sex bilentusiaster startat en raggarkrog. Gissa om det blir en vinglig färd när personalen ska ta direktiv från sex personer som alla vill sitta i förarsätet. Alexander tar över ratten för att styra upp Lissma Nostalgipark på en motorväg som kan leda mot en framgångsrik framtid. Alexander får en tuff utmaning i Lissma med personal som skyller på cheferna, på den dåliga utrustningen i köket och på helt vanlig otur. Ekonomin är körd i botten och stämningen hos personalen är körd i botten. Men Alexander ser också en stor potential i krogen, som han menar har valt helt fel meny sett till målgruppen. Avsnitt 6 av 10 Säsong 1

  • Avsnitt 7

    21 jan 2010

    Trappers var smeknamnet på pälsjägarna som levde i vilda västerns mest avlägsna områden. Men på Trapper Bar i Avesta finns inget vilt – mer än viltkryddan i skafferiet. Smaklösa halvfabrikat som värms upp i mikron har skrämt bort gästerna. Om inte Alexander Nilson lyckas sälja skinnet innan björnen är skjuten kommer Trapper Bar att gå i konkurs inom fyra månader. Mitt i centrala Avesta ligger Trapper Bar som är på randen till konkurs. Personalen lever i förnekelse och vägrar inse situationens allvar - de tycker själva att maten som döms ut av gästerna är ”jäkligt bra”. Alexander Nilson tycker att den fantastiska rustika lokalen hör hemma i Asterix & Obelix, medan menyn hör hemma på en grekisk bodega. I stället för en öppen brasa och helgrillat vildsvin blir Alexander serverad märkliga halvfabrikat och snustorr fisk. - Jag ser en björn som håller en fet lax i munnen! Att fånga det vilda djuret och sedan tillaga det, så ska Trapper Bar vara, säger Alexander Nilson. Avsnitt 7 av 10 Säsong 1

  • Avsnitt 8

    28 jan 2010

    Utanför Flen ligger gästgiveriet som gud glömde. Rummen ekar tomma, inredningen ser ut som hämtad ur en mardröm och personalen verkar ruva på en hemlighet. Det är bara Norman Bates som fattas. Gästgiveriet Loftet balanserar dessutom på gravens rand och Alexander Nilson får det tufft med personalen som arbetat i köket sedan 1970-talet. - Det är nästan som att det spökar, säger han. Gästgiveriet Loftet i Flen köptes av dansaren Roger för 1,5 år sedan, som inte har någon tidigare krogerfarenhet. Hans dröm var att göra ett hotell med en bra à la carte-meny på kvällarna. Men planerna gick sådär i en folktom stad där människor sällan går på restaurang för att äta. Krogen står nu på ruinens brant och något drastiskt måste göras.

  • Avsnitt 9

    4 feb 2010

    Två mil utanför Kalmar ligger anrika Vassmolösa Gästgifveri som varit knutpunkt för resande sedan Erik XIV:s dagar. Krögarna har ingen aning om varför gästerna har slutat komma – samtidigt som de gärna sätter upp pulvermos på menyn. Gästgifveriet hade en gång ett milsvitt rykte om att ha traktens bästa mat, men det är ett rykte som har försvunnit i en dimma av medelmåttighet. På 1600-talet infördes flera lagar om att större gårdar skulle erbjuda resande, exempelvis kurirer, mat och husrum. Det var också början på Vassmolösa Gästgifveris långa historia som viktig knutpunkt för resande längs den svenska östkusten. Men idag har både resande och lokalbefolkningen slutat att besöka det anrika gästgiveriet. När Alexander Nilson testar maten medger han att det mesta smakar gott och vällagat, men det är inte tillräckligt bra för att Kalmarborna ska tycka det är värt att åka två mil för att betala 200 kronor för en varmrätt. Dessutom blir Alexander chockad när han får pulvermos till en röding som kostar 205 kronor. Stjärnkocken tycker att menyn saknar identitet och kvalitet sett till historien och den fina miljön på den pampiga herrgården. Vassmolösa Gästgifveri förtjänar bättre än dagens meny! Avsnitt 9 av 10 Säsong 1

  • Avsnitt 10

    11 feb 2010

    Mitt i centrala Västerås ligger Tusen och en natt, stadens libanesiska stolthet. En storslagen inredning lovar en kulinarisk resa till ett fjärran Mellanöstern – problemet är bara att det inte finns någon libanesisk mat på menyn. Däremot går resan till toast Skagen och rätt ner i bearnaisesåshinken. Alexander Nilson får sin kanske svåraste uppgift när han tar på sig att reda upp det förvirrade krogkonceptet. Det största problemet är att krögaren själv har tappat inspirationen totalt, något som smittat av sig på personalen. Ointresset har lett till en ostädad restaurang med dåligt rengjord utrustning och till och med viktig utrustning som inte fungerar. Bristen på styrning från ledningen gör att köket beter sig som en hönsgård när det kommer in fler beställningar samtidigt. Avsnitt 10 av 10 Säsong 1