Sanna Lundell: TV3 dokumentär

Dokumentärer om fascinerande människor, samhällsproblem, märkliga fenomen och udda livsöden. TV3 Dokumentär tar upp ämnen som avslöjar och berör – från unga mammor och sexmissbrukare till kvinnor som tänder på farliga män. Programledare är Sanna Lundell.
 • Spela Säsong 6 - Avsnitt 1
 • Sanna Lundell: TV3 dokumentär
  43:25

  Avsnitt 1

  3 maj 2012

  I TV3 Dokumentär får vi möta Annelie som haft förhållanden med tre män som suttit inne för mord. Unga Kriss såg en bild av våldsmannen på nätet och det var kärlek vid första ögonkastet. Två månader senare åkte han in för grov misshandel. Säsongspremiären av TV3 Dokumentär handlar om kvinnorna som tänder på kriminella män. Rättegången mot Anders Behring Breivik pågår. Men bara kort efter att han gripits började brev från kvinnor att strömma in till häktet. På samma vis som de skrivit till Engla-mördaren Anders Eklund och Åmsele-mördaren JuhaValjakkala och till livstidsdömde pastorn Helge Fossmo. I TV3 Dokumentär får vi träffa två av de här kvinnorna bakom friarbreven. Vad faller de för och vad driver dem att skriva till de här kriminella männen? Annelie har varit tillsammans med tre män som alla suttit inne dömda för mord. I 30 år har hon besökt dem på anstalter och fängelser runtom i landet. Kriss såg en bild av mannen på nätet och föll pladask för hans farliga uppsyn, de stora tatueringarna och den maffiga guldkedjan runt halsen. Men inom bara ett par månader satt han i fängelse – dömd för grov misshandel, narkotikabrott och mordförsök. Den före detta yrkeskriminella Johan Darwich har suttit i fängelse i 14 år. Han har beskrivits som en av Sveriges farligaste män och har i många år fungerat som torped i Stockholms undre värld och är dömd för grov stöld, misshandel och mord. Under tiden han satt häktad blev han kontaktad av hundratals kvinnor. I programmet berättar han om sina upplevelser med de här kvinnorna. - Attraktionskraften är ju större när man sitter inne. Det har man ju märkt. När man kommer ut i den fria världen blir det annorlunda för kvinnan och hon söker sig till nästa, säger han. I programmet får vi även möta Rigmor Robert som är expert på kvinnors relationer till kriminella män. Hon är läkare och psykoanalytiker som bland annat har haft Helge Fossmo som klient. Programledare för TV3 Dokumentär är Sanna Lundell. Avsnitt 1 av 6.

 • Avsnitt 2

  10 maj 2012

  De är tonåringar. Och de är föräldrar. I TV3 Dokumentär möter vi denna vecka unga mammor som berättar om sina val och kval inför föräldraskapet. Medan magen växer kommer omgivningens dömande blickar. Papporna drar sig dessutom oftast undan sitt ansvar. Att vara ung mamma är ofta tufft – men också fyllt av glädje. I Lizettes fall blev dottern hennes räddning. Ungefär en femtedel av alla 15-16 åringar blir gravida. Drygt 90 procent av dem väljer att göra abort. I kvällens TV3 Dokumentär – Unga mammor får vi möta unga tjejer som tillhör de där tio procenten och behåller sitt barn i magen. Linda är 14 år och gravid i nionde månaden. När hennes mamma Rosa fick veta blev hon chockad. Även hon fick barn i tidig ålder och förstår allt Linda kommer att missa i sin ungdom. - Jag tror inte att någon som är 14 år förväntar sig att bli gravid. Det var inte planerat. Jag använde inte p-piller och det var ju min första gång, säger Linda. I programmet berättar hon öppenhjärtigt om omgivningens glåpord, pappans svek och samtidigt glädjen efter förlossningen. Lizette skolkade ofta från skolan och rymde hemifrån. Precis fyllda 16 år blev hon gravid. Under de första veckorna av graviditeten förträngde hon för sig själv att hon väntade barn. Omgivningen fick heller inget veta. Till slut tvingades dock hon att berätta för sin mamma. Lizette ville göra abort men ultraljudet visade att hon var i vecka 26. Den första april 2011 föddes lilla Towa. Dottern visade sig bli Lizettes räddning. Helene Hörnfeldt är barnmorska på mottagningen i Upplands Väsby och kommer ofta i kontakt med unga mammor. Hon berättar om hur vanligt det är att pappan smiter undan ansvaret och en ung tjej som blir gravid påverkar ofta situationen för hela familjen. Programledare för TV3 Dokumentär är Sanna Lundell. Avsnitt 2 av 6.

 • Avsnitt 3

  24 maj 2012

  Esa Rano, 51, hittades mördad i sitt hem i april. Han hade dödats med en kula i huvudet. För allmänheten är han känd genom den infekterade grannfejden i Vojakkala med familjen Grönfors. 2008 höggs han sex gånger med en yxa i huvudet av grannarna. Esa Rano överlevde mirakulöst – men var mer rasande än någonsin. I ett extrainsatt TV3 Dokumentär Special reser Robert Aschberg till Haparanda för att följa Esa Ranos kriminella bana. Plötsligt står Aschberg öga mot öga med den misstänkte gärningsmannen. Ingen trodde att han skulle överleva attacken. Men Esa Rano klarade sig trots att grannarna krossade hans skalle med en yxa i överfallet. Dådet var kulmen på den omtalade grannfejden med familjen Grönfors i byn Vojakkala som pågått i över 20 års tid. 2008 dömdes fem personer ur familjen Grönfors till fängelsestraff på upp till åtta år för överfallet. Robert Aschberg har vid flera tillfällen rapporterat om grannfejden i Vojakkala och Esa Rano. Samtidigt som familjen Grönfors utsatt sina grannar för terror har Esa Rano satt byborna i skräck. Nu i april hittades Esa Rano mördad med en kula i huvudet i sitt hem utanför Haparanda. Enligt flera ortsbor kommer beskedet om hans död som en lättnad. En kartläggning av Esa Ranos liv visar upp ett kriminellt register och ett hett temperament. I ett extrainsatt TV3 Dokumentär Special återvänder Robert Aschberg norrut för att gå i Esa Ranos fotspår. Det blir en våldsam väg från ett mörkt förflutet fram till idag. Robert Aschberg träffar flera personer i Esa Ranos närhet. En av dem är en 23-årig man. Bara några dagar efter intervjun häktas mannen – misstänkt för mordet på Esa Rano. Programledare för TV3 Dokumentär Special är Robert Aschberg.

 • Avsnitt 4

  31 maj 2012

  Alexander Bard tog upp kampen mot Twitter. Linda Thelenius mot Facebook. Att få sin identitet kapad på nätet skapar enorma motgångar för den drabbade. För Anders Karlsson kostade Facebook-profilen honom jobbet. Han fick epitetet sexrektorn i media och är nu, tre år senare, nästintill utblottad. I TV3 Dokumentär denna vecka tar Sanna Lundell upp näthatet. Människor utsätts dagligen för hot och trakasserier på nätet. Men vad har man egentligen för rättigheter som utsatt på det laglösa nätet? En bild kan få snöbollseffekt och spridas över hela världen, identiteter skapas och utrymme för tolkningar kan kosta dig jobbet. Anders Karlsson vet. Han var en populär och hyllad rektor på gymnasieskolan i Luleå men fick sparken från sitt jobb efter att ha lagt ut privata bilder av sig själv på Facebook. Ledningen för skolan ansåg att bilderna och medlemskapet i vissa intressegrupper med sexanknytning var stötande och skadade skolans varumärke. Kollegorna vände honom ryggen och i tidningarna fick han epitetet sexrektorn. Tre år senare är han nästintill utblottad trots att han vunnit kampen mot gymnasieskolan och han söker fortfarande febrilt efter ett nytt jobb. Bloggaren Linda Thelenius har fått sin identitet stulen genom att någon har startat ett facebookkonto i hennes namn. Bedragaren sprider lögner och påhitt om Lindas liv. Linda och hennes familj har försökt stoppa sidan flera gånger utan att lyckas. Hon får träffa IT-brottschefen Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen. Han förklarar att fallet kan rubriceras som sexuellt ofredande. Ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Men allt är inte så enkelt. Alexander Bard fick sitt twitterkonto kapat i flera veckor där någon i hans namn la upp en massa inlägg. - Jag skulle kalla det en virtuell våldtäkt, säger han. Bard blev förbluffad över att Twitters kundservice var obefintlig och gjorde därför en polisanmälan för att gå ut i tv och berätta om det. Först då reagerade Twitter. Dessutom får vi möta dokusåpadeltagaren Hanna Widerstedt som dagligen utsätts för dödshot på grund av det hon skriver i sin blogg. Programledare för TV3 Dokumentär är Sanna Lundell. Avsnitt 4.

 • Avsnitt 5

  7 jun 2012

  På läkarbesöket kommer beskedet: du har drabbats av en dödlig sjukdom. Hur går man vidare efter en sådan dödsdom? I TV3 Dokumentär – med döden i hälarna får vi träffa tre personer som inte bara suttit på den stolen en gång – utan flera. Och de har lyckats ta sig tillbaka till livet med döden flåsandes i nacken. Frida, 24, skulle precis börja jobba igen efter mammaledigheten och hennes lille son var knappt ett år när hon fick cancerbeskedet. Hon är undersköterska och jobbade på akuten när hon slog i magen mot en sjuksäng. Hon trodde först att hon drabbats av inre blödningar, men röntgen visade något helt annat. Först tror läkarna att det är äggstockscancer och hon opereras. Men efter ytterligare komplikationer kommer provsvaren som visar att det är cancer i bukspottskörteln. Petra från Söderköping är unik. Hon har lurat döden flera gånger. Efter att ha drabbats av elakartad cancer två gånger förstörde cellgiftsbehandlingarna hennes hjärta. Nu lever hon med hjärtpump. Eftersom hjärtpumpen är en inopererad dator kan Petra inte göra saker som involverar vatten. Hon saknar att bada eller att gå i regnet. Hon kan heller inte bli gravid och barnlösheten är en stor sorg. Petra förlitar sitt liv på hjärtpumpen, och på den ryggsäck hon alltid har med sig där hon har extra batterier och reservdelar. - Jag har blivit väldigt rädd om min tid och värdesätter saker och ting mer för jag blir ständigt påmind om att jag har döden flåsandes i nacken, säger hon. Adryan har inga muskler. När han var tre år fick han den neurologiska diagnosen Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att musklerna sakta förtvinar. Vid tretton års ålder satt han i rullstol, idag är han helt förlamad och har assistans dygnet runt. Adryan är en av de få med diagnosen som överlevt sin 30-årsdag. - Jag har lurat döden flera gånger och att fylla 30 var ångestfyllt, säger han. Programledare för TV3 Dokumentär är Sanna Lundell.